Pet načina kako najbolje kontrolisati glad

Glavni uslov dostizanja dobre linije

Kontrola osjećaja gladi kod osoba s lošom tjelesnom formom i viškom kilograma je ujedno i najveći problem.

Dok većina pretilih uopšte ne razmišlja o tome kada i zašto jede, postoji i znatan dio onih koji pokušavaju odoljeti hrani, ali im to jednostavno ne polazi za rukom. S druge strane, ima i onih koji su ovladali svojim porivima za unosom viška kalorija i oni uglavnom koriste provjerene načine kontrolisanja gladi među kojima se naročito može izdvojiti njih pet.

Jesti više povrća i žitarica bogatih vlaknima

Mnoštvo povrća u ishrani je svakako najbolja stvar koje bi se trebali držati svi, a naročito one osobe koje imaju višak masnih naslaga. Nije tu stvar samo u velikom prilivu vitamina i minerala potrebnih za zdravlje, već i u tome da se radi o namirnicama sa vrlo niskim kalorijskim vrijednostima koje istovremeno sadrže mnogo vlakana. Žitarice bogate vlaknima su također izvrsni borci protiv osjećaja gladi jer satima održavaju organizam sitim.

Unositi dovoljno proteina

Hrana bogata proteinima je uvijek bila poznata kao "jaka" hrana koja brzo zasiti i održava sitost mnogo duže od one koja to nije. Generalna preporuka je da svaki obrok obavezno treba da sadrži proteine jer obroci bazirani samo na ugljikohidratima ne samo da ne mogu dugo održavati osjećaj sitosti, već su i daleko najkaloričniji s obzirom na količine takve hrane koja se odjednom može pojesti.

Piti dovoljno vode

Dva litra vode kao optimalna količina koju bi trebalo piti svakoga dana, sama po sebi omogućava zaustavljanje i umanjivanje žudnje za hranom. Ako bi se uz to koristili trikovi sa ispijanjem dvije čaše prije svakoga obroka, te zavaravao želudac vodom u drugim situacijama, sigurno je da bi se u konačnici unijelo mnogo manje kalorija nego što je to uobičajno.

Spavati dovoljno

San ima snažan uticaj na sve procese u ljudskom organizmu, pa tako i na sam osjećaj gladi i taloženje masnih naslaga. Nedovoljna količina sna povećava nivo hormona stresa u krvi, a to se kasnije direktno odražava na osjećaj gladi, žudnju za hranom i u povećanje zaliha energije u vidu sala. Zbog toga je 7 do 8 sati sna svake noći jedna od alatki koje efikasno pomažu u borbi sa osjećajem gladi.

Držati se zauzetim cijeloga dana

Poražavajuća je činjenica da mnogi pretili svoje kalorijske suficite ostvare upravo zbog toga što jedu "iz dosade". Stoga je potrebno misli skrenuti od razmišljanja u hrani, a najbolji način je jednostavno držanjem sebe zauzetim tokom dana, pa kada se javi želja za unosom dodatnih kalorija koje ne spadaju u potrebne obroke, jednostavno je potrebno zaokupirati se nečim drugim.

Podijeli članak