Odvikavanje od nikotina: Namirnice koje čiste organizam i pomažu prestanku pušenja

Pomoćnici u hrani koju jedemo

Za savladavanje poriva i prestanak pušenja potrebna je čvrsta dosljednost i odlučno korištenje svih mogućih sredstava koja bi mogla pomoći pri odvikavanju.

Poznato je da se organizam mora očistiti od ostataka nikotina širom organizma, a zatim da loše navike zaborave ili zamijene nekim zdravijim. Brojne namirnice su se pokazale kao sjajni saveznici u toj borbi, a neke od najefikasnijih ćemo i ovdje navesti prilažući objašnjenja djelovanja zbog kog su tako dobre tokom odvikavanja od pušenja.

Citrusi

Citrusi, odnosno narandža, limun i grejpfrut, predstavljaju voćke bogate vitaminima. A, C i E, a specifikum njihovog djelovanja je to što baš ti vitamini najviše stradavaju i bivaju izbačeni iz organizma pušača. Sok od cijeđene narandže, limunada ili bilo koja od ovih vrsta voća konzumirana u svom izvornom obliku, pravi je način nadomještanja izgubljenih nutrijenata.

Špinat

Špinat je namirnica koja obiluje folnom kiselinom, a koja je sve poštovanija radi uticaja na poboljšanje psihičkih stanja ljudi, prvenstveno misleći na depresivna stanja koja nisu nepoznanica osobama koje pokušavaju prestati pušiti. Uz to, ista ta supstanca pomaže eliminaciji nikotina iz organizma, tako da je špinat pravi izbor svih onih koji se trude odviknuti od nikotina.

Kupusnjače

U rod kupusnjača pored zelenog i crvenog kupusa, spadaju i brokule, karfiol, kelj i prokulice, a zajedničko za sve njih je polifenol kojim obiluje njihov sastav. Ta supstanca smanjuje upale u probavnom sistemu, te kao antioksidans čisti tijelo od raznih toksina kojih ne manjka u tijelima pušača.

Mrkva

Mrkva je poznata kao namirnica odlična za zdravlje očiju, ali se također smatra i čistačem organizma. Zahvaljujući bogatstvu vitaminima A, B, C i K, mrkva je posebno uspješna u čišćenju i oživljavanju kože, a koja je inače vrlo ugrožena u slučaju pušača.

Kivi

Kivi je voće čijeg bogatstva vitaminima i mineralima ljudi često nisu ni svjesni. Ova fantastična voćka pušačima olakšava borbu odvikavanja od pušenja tako što organizmu pomaže da se izbori sa infekcijama.

Zeleni čaj

Snažni antioksidans koji je cijenjen i zbog svoje hidratacijske, ali i diuretske sposobnosti, za pušače je također vrhunski izbor pića.

Žvakaće gume, tvrde bombone i sjemenke tikve i suncokreta

Iako ne spadaju baš u tipične namirnice, žvakaće gume mogu biti odličan saveznik u borbi protiv pušenja koji je spreman da pomogne kada god se javi želja za cigaretama. Isto se odnosi na tvrde bombone, ali i sjemenke tikve i suncokreta koje su ujedno i najzdravija opcija.

Podijeli članak