Šest promjena u životnom stilu koje garantuju brzi dolazak do forme života

Niz navika koje treba usvojiti

Izgradnja životnog stila koji sigurno vodi do dobre tjelesne forme, odličnog izgleda i prije svega zdravlja, često nije baš jednostavan zadatak.

Zbog toga je puno pametnije početi mijenjati svoje životne navike jednu po jednu, dajući sebi prostora i vremena za navikavanje, umjesto pravljenja žestokog zaokreta koji bi mogao potrajati tek određeno kraće vrijeme prije povratka na stare katastrofalne navike.

Radi se o šest promjena koje bi trebalo implementirati.

Fokusiranje na hranu

Najvažnije odluke koje se donose svakoga dana su odgovori na pitanja šta jesti. Ishranu treba držati jednostavnom i posvećenom ciljevima. Ako je cilj mršanje, tada treba osigurati mali kalorijski deficit unosom malo manjeg broja kalorija od potrebnog za cijeli dan. Biranjem namirnica koje duže održavaju sitost, taj zadatak se lakše izvršava.

Popravljanje navika sna

Kvalitetan san tokom noći vodi do bistrijeg uma, boljeg izgleda, boljeg raspoloženja, veće snage i u konačnici boljeg zdravlja. To treba imati na umu svake večeri kada sami donosimo odluku da li spavati 7-8 sati kako bi trebalo, ili gledati film ili raditi nešto drugo što će skratiti to vrijeme sna.

Vježbanje učiniti redovnom navikom

Nije potrebno praviti radikalan zaokret i odjednom početi vježbati 5 puta sedmično, već je važno jednostavno početi izvoditi vježbe redovno i kroz nekoliko sedmica ustrajnosti kreirati novu naviku. Jednom kada se stekne navika vježbanja i osjete pozitivni efekti, bit će lakše povećati broj treninga i njihov nivo ozbiljnosti.

Držati se jednostavnog plana

Program treninga i ishrane treba držati jednostavnim i bez komplikovanja koje bi moglo dovesti do lutanja i na kraju odustajanja. Postoji nebrojeno mnogo programa i sistema, ali ako bi se prije svega držalo suštine da svaki trening sadrži jednu ključnu, tešku složenu vježbu oko koje su dodane druge izolacione, te ako bi se počelo ulagati malo više truda u to da svaki obrok bude kompletan sa proteinima, složenim ugljikohidratima i zdravim masnoćama, stvari bi krenule u pozitivnom smjeru mnogo brže nego što se i očekuje.

Primijeniti progresivno opterećenje

Kako se tijelo prilagođava trening programu, sve je teže praviti dalji napredak. Upravo zbog toga je važno konstantno otežavanje treninga, što se inače naziva progresivnim opterećenjem. Pravljenje zabilješki treninga sa vježbama, radnim kilažama, brojem serija i ponavljanja, uvijek je izvrsna ideja na kojoj i profesionalci temelje svoje uspjehe, pa bi mogla biti od ogromne pomoći i svim rekreativcima željnim napretka i pomicanja sopstvenih granica.

Sistemsko mijenjanje loših navika

Shvatanje i zatim mijenjanje loših navika dobrima je ključ uspjeha. Međutim, kako to sve ne bi ostalo samo u domenu želje, loše navike treba mijenjati jednu po jednu i to krećući od malih stvari ka većima kako bi se cijeli proces lakše podnio i kako bi se do kraja održao visok nivo motivacije.

Podijeli članak