Ove namirnice vam mogu pomoći da ublažite glavobolju

Prirodne metode uklanjanja glavobolje

Ponekad određene namirnice mogu djelovati na simptome glavobolje i ublažiti je. O kojima je tačno riječ saznajte u nastavku teksta.

Kada osjetite glavobolju, možete napraviti uobičajene stvari: popiti tabletu protiv bolova i leći u zamračenu prostoriju. Ali jeste li znali da određena hrana može ublažiti, pa čak i spriječiti glavobolje?

Pečeni krompir

Hrana bogata kalijem može pomoći ublažiti glavobolje.  Pečeni ili kuhani krompir s ljuskom jedan je od najboljih izvora kalija - sadrži nevjerovatnih 721 miligrama. Za usporedbu, banana sadrži 467 miligrama. Sokovi od voća i povrća sadržavaju također kalij, ali i druge mineralne tvari.

Lubenica

Premali unos vode može dovesti do dehidracije, koja je glavni uzrok glavobolje. Umjesto uzimanja tableta protiv boli, posegnite za namirnicama koje su bogate vodom, kao što je lubenica. Prirodna voda sadržana u voću i povrću sadrži esencijalne minerale, kao što je magnezij, koji su ključni u prevenciji glavobolje.
Pokušajte s ovim ukusnim smoothijem od lubenice: u blenderu izmiksati dvije kriške lubenice bez košpica, jednu šolju leda, pola šolje običnog jogurta, kašiku meda i pola čajne kašike đumbira u prahu. Pomiješajte i uživajte.

Kafa

Kafa je narodni lijek za glavobolje već stoljećima, ali u umjerenim količinama. Kofein u kafi je vazokonstriktor (sužava krvne žile) i može pomoći ublažiti glavobolju, pomažući smanjiti veličinu krvnih žila. Preveliki unos kafe mogao bi pogoršati glavobolje, jer kofein djeluje kao diuretik, što može povećati dehidraciju i povećati težinu glavobolje. Jedna šolja kafe može biti korisna za smanjenje glavobolje, ali ispijanje kafe tokom dana ne bi trebalo biti prvi izbor za liječenje glavobolje.

Ugljikohidrati

Neredovna prehrana te nagle i rigorozne dijete za mršanje mogu uzrokovati izuzetno jaku glavobolju. Dijete s niskim unosom ugljikohidrata dovode do iscrpljivanja glikogena iz organizma, koji je glavni izvor energije za mozak. Smanjeni dovod energije do mozga uzrokuje dehidraciju i može izazvati glavobolje. Razmislite da kod glavobolje konzumirate zdrave ugljikohidrate, poput onih u cjelovitom pšeničnom hljebu, zobenoj kaši, voću ili komadiću tamne čokolade.

Bademi

Badem je bogat magnezijem, koji je važan za opuštanje arterija i bolji protok kisika i nutrijenata u organizmu. Stresne situacije uzrokuju brzu potrošnju i izlučivanje magnezija. Dokazano je da osobe koje pate od migrena i glavobolje imaju nisku koncentraciju ovog minerala u krvi. Unos magnezija može se povećati konzumiranjem hrane bogate magnezijem, kao što su banane, suhe marelice, avokado, bademi, indijski oraščić, smeđa riža, mahunarke i sjemenke.

Jogurt

Kod glavobolje tijelo može davati signal da mu fali i kalcij. Mozak ovisi i o ionima kalcija kao transmiterima brzog djelovanja u živčanom sistemu. Pobrinite se da konzumirate hranu bogatu kalcijem, poput nemasnog jogurta, koji je izvrstan izvor kalcija i korisnih probiotika.

Susamove sjemenke

Sjemenke susama možete posipati cijele ili samljevene po salatama, umiješati u zobene pahuljice ili supe i variva. Zašto? Te sjemenke imaju veliku hranjivu vrijednost. Susamove sjemenke su bogate vitaminom E, koji mogu pomoći stabilizirati razine estrogena i spriječiti migrene koje su uzrokovane hormonima. One također poboljšava cirkulaciju, što pomaže spriječiti glavobolje.

Biljni čajevi

Čajevi od mente ili kamilice djeluju opuštajuće na mišiće, osvježavaju i djeluju stimulativno na psihofizičku napetost. Čajevima unosimo tekućinu koja rehidrira organizam, a ako niste ljubitelji ovog napitka, umjesto čaja koristite eterična ulja koja se mogu koristiti kao osvježivači prostora.

Podijeli članak