Jeste li znali da je konzumiranje cvijeća tradicija stara nekoliko hiljada godina? Možda nikada niste razmišljali o tome da dodate cvijeće u svoju ishranu, ali neki vjesnici proljeća zapravo imaju odlične zdravstvene beneficije.
Uljepšajte vaš tanjir jestivim cvijećem
Zdravi i ukusni proljetni vjesnici koje možete uključiti u ishranuCvijeće također može uljepšati vaš obrok, stoga se upoznajte s pozitivnim djelovanjem cvijeća na zdravlje i uživajte u njemu na pravilan način:
Hibiskus
Zbog svoj citrusnog ukusa hibiskus se može koristiti u kuhanju, ali možete ga dodati i u čaj. Svijetli cvijet hibiskusa također nudi potencijalne zdravstvene koristi. Jedno istraživanje iz 2015. godine utvrdilo je da redovno konzumiranje čaja od hibiskusa pomaže u smanjenju krvnog pritiska. Osušene cvjetove možete koristiti i kao dodatak jogurtu ili zobenoj kaši.
Karanfil
Zahvaljujući svom svijetlom, paprenom ukusu, i karanfile možete dodati vašim jelima. Nasjeckajte latice u salatu ili ih koristite kao dodatak torti.
Ruže
Ruže imaju prilično intenzivan okus, stoga ih svojim jelima možete dodavati samo kao ukras. Dodajte tanko narezane latice ruža u voćnu salatu ili napravite vlastitu ružinu vodu tako što ćete latice natopiti u vrućoj vodi. Neka istraživanja sugerišu da bi konzumiranje ružine vode moglo biti dobro za grlobolju, obzirom da može pomoći u opuštanju mišića grla.
Maslačak
Popularan sastojak čajeva i drugih prirodnih lijekova, maslačak je odličan jestivi cvijet koji zaista vrijedi uključiti u ishranu. Maslačak je bogat antioksidansima i može pomoći u kontroli razine šećera u krvi, što je posebno važno u liječenju dijabetesa. Osim toga, prednosti maslačka ne kriju se samo u cvijetu. Dok su žute latice odlične za čajeve i mogu biti idealan dodatak tjesteninama, stabljika je također zabavna alternativa kelju ili špinatu.
Lavanda
Ovaj svijetlo ljubičasti cvijet ima intenzivan okus, a zbog specifične boje može uljepšati izgled vašeg obroka. Iako su istraživanja mješovita, mnogi ljudi lavandu smatraju korisnom za probavu i anksioznost. Dodajte kašiku nasjeckane lavande na kolače ili tijesto za hljeb kako biste uz ovaj sitan dodatak potpuno promijenili okus standardnih jela. Pomoću latica također možete napraviti sok ili sirup za piće.
Neven
Konzumiranje nevena pomaže u umirivanju grčeva crijeva i želuca. Cvijet nevena također pomaže ženama koje imaju problem s neredovnom menstruacijom, te liječi bolne bradavice od dojenja. Neven se može koristiti za ispiranje izvana i iznutra, te smanjuje modrice i ozljede na koži.
Potočarka
Ljekovita potočarka je biljka koju možete iskoristiti cijelu, ali važno je da bude svježa. Bogata je antioksidansima, te je poznata i kao čistač cijelog organizma. Posebno dobro utječe na krv i može otvoriti apetit. Može se koristiti kao antibiotik, diuretik, reumatik, stimulans, čistač organizma, sredstvo protiv upala mjehura i groznica, ekcema, angina, bolnog grla i pluća i protiv bronhitisa. Korisna je čak i u vanjskoj primjeni, čisti i zacjeljuje oštećenu kožu, djeluje protiv mrlja i pjega po koži, a djelotvorna je i protiv opadanja kose.
Kamilica
Kamilica je već dobro poznata biljka koja se može koristiti i u ishrani. Ovaj "domaći lijek" ima nevjerovatne koristi, a najpoznatija je upravo po ublažavanju stresa i jačanju imuniteta.