7 namirnica koje najčešće uzrokuju trovanje hranom

Budite izuzetno oprezni pri konzumiranju ove hrane

Trovanje hranom događa se kada ljudi konzumiraju hranu kontaminiranu štetnim bakterijama, parazitima, virusima ili toksinima. Ovo može uzrokovati niz simptoma, najčešće grčeve u želucu, dijareju, povraćanje, mučninu i gubitak apetita.

Određena hrana ima veću vjerojatnost da izazove trovanje hranom od druge, pogotovo ako se nepravilno skladišti, priprema ili kuha. Body.ba vam donosi nekoliko namirnica koje trebate pažljivo pripremati kako biste izbjegli trovanje hranom:

Perad

Sirova perad poput piletine, patke i purana ima visoki rizik od izazivanja trovanja hranom. To se uglavnom događa zbog dvije vrste bakterija, Campylobacter i Salmonella, koje se obično nalaze u crijevima i perju ovih ptica. Ove bakterije često kontaminiraju svježe meso peradi tokom procesa klanja, a one mogu preživjeti dok ih kuhanje ne ubije.

Istraživanje iz Velike Britanije, SAD-a i Irske otkrilo je da je 41–84% sirove piletine koja se prodaje u supermarketima kontaminirana bakterijama Campylobacter, a 4–5% kontaminirano salmonelom.

Dobra vijest je da iako ove štetne bakterije mogu živjeti na sirovoj peradi, one se potpuno uklanjaju kada se meso temeljito kuha. Osigurajte da sirovo meso ne dođe u dodir s priborom, kuhinjskim površinama, daskama za sjeckanje i drugom hranom jer to može rezultirati unakrsnom kontaminacijom.

Nepasterizirani mliječni proizvodi

Pasterizacija je proces zagrijavanja tekućine ili hrane za ubijanje štetnih mikroorganizama. Proizvođači hrane pasteriziraju mliječne proizvode, uključujući mlijeko i sir, kako bi ih učinili sigurnijim za konzumiranje. Pasterizacija ubija štetne bakterije i parazite poput Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria i Salmonelle. Nepasterizirano mlijeko ima najmanje 150 puta veću vjerojatnost da će izazvati trovanje hranom, a 13 puta veću vjerojatnost hospitalizacije od pasteriziranih mliječnih proizvoda.

Povrće i lisnato zelenilo

Povrće i lisnato zelenilo su čest uzrok trovanja hranom, pogotovo ako se jede sirovo. Zapravo, voće i povrće uzrokovalo je brojne epidemije trovanja hranom, posebno zelena salata, špinat, kupus, celer i paradajz. Povrće i lisnato zelje mogu biti kontaminirani štetnim bakterijama, kao što su E. coli, Salmonella i Listeria. To se može dogoditi u različitim fazama pripreme. Zagađenje se može dogoditi zbog nečiste vode, koja može procuriti u tlo u kojem se uzgaja voće i povrće. Do trovanja može doći i zbog prljave opreme za obradu i nehigijenske prakse pripreme hrane. Lisnato zelje osobito je rizično jer se često konzumira sirovo.

Da biste smanjili rizik, prije jela temeljito operite listove salate i izbjegavajte unaprijed pripremljene salate ostavljene na sobnoj temperaturi.

Ribe

Ribe su čest uzrok trovanja hranom. Riba koja nije bila skladištena na ispravnoj temperaturi ima visoki rizik da bude kontaminirana histaminom - toksinom, koji stvaraju bakterije u ribama. Histamin se ne uništava pri normalnim temperaturama kuhanja i rezultira u vrsti trovanja hranom poznatom kao trovanje skombroidima. Uzrokuje niz simptoma, uključujući mučninu i oticanje lica i jezika.

Druga vrsta trovanja hranom uzrokovana kontaminiranom ribom je trovanje ribom ciguatera (CFP). Do toga dolazi zbog toksina koji se zove ciguatoxin, a koji se uglavnom nalazi u toplim, tropskim vodama. Prema procjenama, najmanje 10 000–50 000 ljudi koji žive ili posjećuju tropska područja dobiva CFP svake godine. Kao i histamin, on se ne uništava u normalnim temperaturama kuhanja, pa su štetni toksini prisutni nakon kuhanja.

Riža

Nepečena riža može se kontaminirati sporama Bacillus cereus, bakterije koja proizvodi toksine koji uzrokuju trovanje hranom. Ove spore mogu živjeti u suhim uvjetima. Na primjer, mogu preživjeti u paketu nekuhane riže u vašoj smočnici. Također mogu preživjeti proces kuhanja.

Ako kuhanu rižu ostavite da stoji na sobnoj temperaturi, ove spore prerastu u bakterije koje se razmnožavaju u toplom, vlažnom okruženju. Što duže riža ostane na sobnoj temperaturi, vjerojatnije je da će biti nesigurna za konzumiranje.

Da biste smanjili rizik, poslužite rižu čim je iskuhate, a ostatak riže stavite u frižider što je brže moguće nakon kuhanja.

Jaja

Iako su jaja nevjerojatno hranjiva i svestrana, ona mogu biti i izvor trovanja hranom ako se konzumiraju sirova ili nedovoljno kuhana. To je zato što jaja mogu prenijeti bakterije salmonele, koje mogu kontaminirati i jaje i unutrašnjost jajeta. Da biste smanjili rizik, ne konzumirajte jaja s napuknutom ili prljavom školjkom.

Voće

Bobice, dinje i unaprijed pripremljene voćne salate, često se povezuju s trovanjem hranom. Voće uzgojeno na tlu, poput lubenice, ima veći rizik od izazivanja trovanja hranom. Dinje su posebno rizično voće zbog grube kore koja pruža zaštitu Listeria i drugim bakterijama. Ovo otežava potpuno uklanjanje bakterija, čak i uz detaljno čišćenje. Svježe i smrznute bobice, uključujući maline, kupine, jagode i borovnice, također su čest izvor trovanja hranom zbog štetnih virusa i bakterija, posebno virusa hepatitisa A.

Podijeli članak