Bolesti bubrega čest su problem koji pogađa oko 10% svjetske populacije. Ovi mali, ali moćni organi u obliku graha obavljaju mnoge važne funkcije u ljudskom tijelu.
Hrana za zdrave bubrege: 6 zdravih i ukusnih namirnica
Ishrana igra važnu ulogu u funkcionisanju bubregaOni su odgovorni za filtriranje otpadnih proizvoda, oslobađanje hormona koji regulišu krvni pritisak, uravnoteženje tekućina u tijelu, proizvodnju urina i za mnoge druge bitne zadatke. Postoje različiti načini na koje ovi vitalni organi mogu biti oštećeni. Dijabetes i visoki krvni pritisak najčešći su faktori rizika za bubrežne bolesti. Međutim, gojaznost, pušenje, genetika, spol i starost također mogu povećati rizik. Kada bubrezi ne rade ispravno, otpad se nakuplja u krvi, uključujući otpadne proizvode iz hrane, stoga je neophodno da osobe s bubrežnim bolestima slijede posebnu ishranu:
Karfiol
Karfiol je hranjivo povrće koje je dobar izvor mnogih hranjivih sastojaka, uključujući vitamin C, vitamin K i B vitamin folate. Također je pun protuupalnih spojeva poput indola i izvrstan je izvor vlakana. Osim toga, pire od karfiola može se koristiti umjesto krompira za prilog s niskim udjelom kalija.
Borovnice
Borovnice su prepune hranjivih sastojaka i jedan su od najboljih izvora antioksidansa koje možete jesti. Ove slatke bobice sadrže antioksidanse zvane antocijani, koji mogu zaštititi od bolesti srca, određenih karcinoma, kognitivnog pada i dijabetesa. Oni također čine fantastičan dodatak ishrani prilagođenoj bubrezima, jer sadrže malo natrija, fosfora i kalijuma.
Jaja
Iako su žumanjci vrlo hranjivi, oni sadrže velike količine fosfora, što čini bjelanjke boljim izborom za ljude koji slijede dijetu prilagođenu bubrezima. Bjelanjci pružaju visokokvalitetan izvor proteina, prihvatljiv za bubrege.
Bijeli luk
Osobama s problemima bubrega savjetuje se da ograniče količinu natrija u ishrani, uključujući dodanu sol. Bijeli luk pruža ukusnu alternativu soli, dodajući okus jelima istovremeno pružajući nutritivne prednosti. Dobar je izvor mangana, vitamina C i vitamina B6 i sadrži spojeve sumpora koji imaju protuupalna svojstva.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje zdrav je izvor masti i ne sadrži fosfor, što ga čini izvrsnom opcijom za ljude s bubrežnim bolestima. Većina masti u maslinovom ulju je mononezasićena masnoća nazvana oleinska kiselina, koja ima protuupalna svojstva. Štaviše, mononezasićene masti stabilne su na visokim temperaturama, što maslinovo ulje čini zdravim izborom za kuhanje.
Paprike
Paprika sadrži impresivnu količinu hranjivih sastojaka, ali ima malo kalijuma, za razliku od mnogih drugih vrsta povrća. Paprike jarkih boja prepune su snažnog antioksidansa vitamina C. U stvari, jedna mala crvena paprika (74 grama) sadrži 105% preporučenog unosa vitamina C.