Istina o čipsu

Korisne informacije

Većina ljudi voli da jede čips, a najčešće se gricka dok se gleda televizija, naročito uz dobar film ili neku nogomentu utakmicu, u kombinaciji sa pivom. Za dio vas, zna nekada i biti zamjena za obrok tokom radnog dana. Međutim, eksperti tvrde da čips sadrži sastojke koji uzrokuju ovisnost. Kada jedete čips, u ustima odma osjetit so. To se u prehrambenoj industriji naziva eksplozija ukusa.

Čips isto tako ima dosta masti, što se u prehrambenoj industriji to naziva osjećajem punih usta. Mi to osjećamo uz pomoć nerava koji nose naziv trigeminus, a nalaze se u iznad usne šupljine. Njihova funkcija je da šalju informacije mozgu. Što je intezivniji osjećaj punih usta, toliko se povećava želja za čipsom. Pored soli i masnoće, u kombinaciji dolazi i šećer, koje se nalazi u škrobu krompira. To je dobitna kombinacija tri ukusa koje mozak instiktivno voli, a koje predstavljaju potencijalnu opasnost za vaše zdravlje. Kada se pretjerano konzumira, on uzrokuje pojavu hipertenzije i dijabetesa tipa 2, kao i koronarne bolesti.


Međutim, čips nije štetan samo za odralse, on može biti jednako štetan i za nerođene bebe, ako ga trudnice konzumiraju prekomjerno. Istraživanja su pokazala da previše čipsa za vrijeme trudnoće se jednači sa efektima koje zadaje pušenje tokom trudnoće. Razlog tome je toksična hemikalija koja se nalazi u čipsu, koja se zove akrilmid, koja je nevidljiva, nema ukusa ni mirisa, ali je povezana sa štetnim dejstvom na DNK.

 

Podijeli članak