Sjajno i blistavo lice: Koja je najbolja hrana za zdravu kožu?

Zdrave i ukusne namirnice koje vrijedi redovno jesti

Ishrana je važna za naše zdravlje, te se ono što jedemo održava na naše nivoe energije, izdržljivost, kvalitet sna, pa čak i na našu kožu.

Brojna istraživanja pokazuju da ono što jedete može značajno utjecati na zdravlje i starenje kože. Stoga vam Body.ba u nastavku donosi nekoliko zdravih namirnica koje definitivno trebate konzumirati ako želite održavati zdravlje kože:

Masna riba

Masna riba, poput lososa, skuše i haringe, izvrsna je hrana za zdravu kožu. Ovo su bogati izvori omega-3 masnih kiselina, koje su važne za održavanje zdravlja kože. Omega-3 masne kiseline su neophodne kako bi koža bila gusta i hidratizirana. U stvari, nedostatak omega-3 masnih kiselina u ishrani može prouzrokovati isušivanje kože. Masna riba također je izvor vitamina E, jednog od najvažnijih antioksidansa za vašu kožu.

Orasi

Orasi imaju mnoštvo hranjivih sastojaka koji ih čine izvrsnom hranom za zdravu kožu. Dobar su izvor esencijalnih masnih kiselina, a to su masti koje vaše tijelo ne može samo stvoriti. Orasi su bogati cinkom koji je neophodan za zdravu funkciju kože i zacjeljivanje rana.

Sjemenke suncokreta

Općenito, orašasti plodovi i sjemenke dobri su izvori hranjivih sastojaka koji jačaju kožu. Odličan primjer su sjemenke suncokreta. 28 grama sjemenki suncokreta sadrži 49% preporučene dnevne vrijednosti za vitamin E, 41% za selen, 14% za cink i 5,5 grama proteina.

Crvena ili žuta paprika

Poput slatkog krompira, i paprika je izvrstan izvor beta karotena koji vaše tijelo pretvara u vitamin A. Ovo je također jedan od najboljih izvora vitamina C. Ovaj vitamin je neophodan za stvaranje proteinskog kolagena, koji održava kožu čvrstom i snažnom.

Brokule

Brokula je puna mnogih vitamina i minerala važnih za zdravlje kože, uključujući cink, vitamin A i vitamin C. Sadrži i lutein, karotenoid koji djeluje poput beta karotena. Lutein pomaže u zaštiti vaše kože od oksidativnog oštećenja, što može dovesti do toga da vam se koža osuši i nabora.

Paradajz

Paradajz je sjajan izvor vitamina C i sadrži sve glavne karotenoide, uključujući likopen. Pokazalo se da beta karoten, lutein i likopen štite vašu kožu od oštećenja od sunca. Oni također mogu pomoći u sprječavanju nabora.

Tamna čokolada

Ako vam treba još jedan razlog da jedete čokoladu, evo ga. Efekti kakaa na vašu kožu prilično su fenomenalni. Tamna čokolada je izvrstan izvor antioksidanata koji su odlični za hidratiziranje i jačanje kože.

Podijeli članak