Većina prirodne hrane pruža nutritivne prednosti, ali neke namirnice se smatraju superhranom. Iako ne postoji znanstvena definicija pojma „superhrana“, većinom se tu ubrajaju namirnice koje imaju neobično visoku količinu antioksidanata, vitamina i drugih hranjivih sastojaka.
Superhrana za zdrave bubrege
Pravilna ishrana je ključnaOd izuzetne je važnosti da unosimo hranjive namirnice ako želimo sačuvati zdravlje naših bubrega. U nastavku vam Body.ba donosi superhranu za zdrave i funkcionalne bubrege:
Jabuke
Jabuke su dobar izvor pektina, topivih vlakana koja mogu smanjiti nivo holesterola i glukoze. Kora je također značajan izvor antioksidansa, uključujući onaj koji se naziva kvercetin, a za koji se smatra da štiti moždane ćelije. Svježe jabuke također su dobar izvor vitamina C. Za ukusnu poslasticu, pospite jabuke s malo cimeta.
Borovnice
Na prvom mjestu među svježim ili smrznutim voćem s velikom antioksidativnom snagom su borovnice. One su niskokalorični izvor vlakana i vitamina C. Proučavaju se zbog njihovog potencijala da zaštite od raka i bolesti srca i zbog mogućih blagodati za zdravlje mozga. Svježe bobice u sezoni možete pronaći na tržnicama ili u vašem lokalnom supermarketu. Jedite ih sirove, umiješajte ih u voćni smoothie ili ih dodajte žitaricama.
Riba bogata omega-3 masnim kiselinama
Omega-3 masne kiseline su esencijalni hranjivi sastojci koje naše tijelo ne može stvoriti, pa ih moramo dobivati hranom koju jedemo. Oni imaju mnoge važne funkcije u tijelu, uključujući kontrolu zgrušavanja krvi i izgradnju ćelijskih membrana u mozgu. Pokazalo se da omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od abnormalnih otkucaja srca, smanjuju nivo triglicerida, te da snižavaju krvni pritisak. Losos je omiljeni izvor omega-3 masnih kiselina, ali možete uzeti u obzir i skušu, tunu, haringu i sardine.
Kelj
Ova sjajna namirnica je prepuna vitamina A i C, kalcijuma i mnogih drugih važnih minerala. Kelj je također odličan izvor karotenoida i flavonoida, korisnih za zdravlje očiju. Kelj sadrži značajne izvore vitamina K.
Jagode
Sitne, ali izuzetno korisne. Jagode su pune vitamina, antioksidansa i vlakana. Vlakna i hranjivi sastojci u jagodama povezani su s boljim zdravljem srca, kao i sa svojstvima protiv raka i upale.
Špinat
Ovo lisnato zeleno povrće sadrži puno vitamina A, C i K, te folata. Beta-karoten koji se nalazi u špinatu važan je za jačanje zdravlja vašeg imuniteta i za zaštitu vida, te je izuzetno koristan za zdravlje bubrega.
Slatki krompir
Slatki krompir je također prepun beta-karotena i izvrstan je izvor vitamina A i C. Slatki krompir je dobar izvor vitamina B-6 i kalijuma, te sadrži puno vlakana. Možete napraviti pire ili krompiriće pečene u pećnici.