Umor i neproduktivnost na poslu: Da li je uzrok nezdrava večera?

Kratkoročne posljedice loše ishrane

Iako svi znamo koliko je zdrava ishrana važna, ponekad je u stvarnosti teško postići. Mnogi ljudi navečer jednostavno nemaju snage za pripremanje zdravog obroka, stoga biraju brže i praktičnije obroke, koji često znaju biti nezdravi.

Ispostavlja se da konzumiranje nezdravih namirnica navečer može negativno utjecati na našu produktivnost tokom sljedećeg dana. Istraživanje Državnog univerziteta Sjeverne Karoline je obuhvaćalo 97 stalno zaposlenih osoba koje su obavljale razgovore tri puta dnevno tokom 10 dana o njihovoj fizičkoj i emocionalnoj dobrobiti prije i poslije posla.

Navečer bi ih pitali o njihovim prehrambenim navikama nakon što bi se vratili kući. Loše prehrambene navike su uključivale sve one koji su pretjerali s hranom ili alkoholom ili su jednostavno jeli previše nezdrave hrane. Rezultati nisu bili iznenađujući. Oni koji su imali loše navike ishrane prije spavanja su tokom sljedećeg dana imali fizičkih problema, poput glavobolje, bolova u trbuhu i dijareje. Kao i fizički efekti nezdrave ishrane, psihološki efekti su također imali ogroman utjecaj na njihove performanse. Oni koji su uživali u nezdravoj gozbi su imali tendenciju da budu više povučeni u situacijama povezanih s poslom, iako su bili prisutni na radnom mjestu.

Dakle, zdrava ishrana utječe na naše ponašanje i rad. Naravno, spavanje i vježbanje također utječu na našu produktivnost, ali niko se ne fokusira na kratkoročne učinke nezdrave ishrane. Dakle, sljedeći put kada budete pod stresom odaberite zdraviji obrok. Ujutro ćete biti zahvalni što ste to učinili!

Podijeli članak