Tri bilja s ljekovitim svojstvima koja trebate dodati u ishranu

Začinsko bilje za dobro zdravlje

Bilje i začini se koriste u mnogim obrocima kako bi promijenili ukus i aromu jela. Pored toga što ovo može biti idealan dodatak obroku, začinsko bilje je također korisno za zdravlje.

Ovo je hrana koja je ispunjena hranjivim tvarima, a vrlo lako je možete saditi sami kod kuće, bez obzira da li živite u kući ili u stanu. Ljekovito bilje je specifičnog mirisa i okusa, te je sastavni dio kuhinja širom svijeta. Kada ih dodajete u obroke, možda ne razmišljate previše o prednostima koje imaju za tijelo.

Začinsko bilje je bogato hranjivim sastojcima, vitaminima, mineralima, te može biti korisno u borbi protiv slobodnih radikala - molekula koje razaraju zdravlje. Body.ba vam u nastavku donosi tri biljke koje mogu biti odličan dodatak vašoj svakodnevnoj dijeti:

Bosiljak

Bosiljak obiluje magnezijem - koji je koristan za naše kardiovaskularno zdravlje i krv. Osim toga, ovaj začin je odličan izvor beta-karotena, koji pomaže u zaštiti tijela od ćelija koje su štetne za organizam. Ovi hranjivi sastojci također umanjuju učinak slobodnih radikala, te sprječavaju oštećenja.

Metvica

Menta se često dodaje u proizvode poput krema za lice, proizvoda za njegu kože, mirise i slično. Ovo je sitna, ali moćna biljka koja ima ogroman antioksidativni kapacitet. Antimikrobna svojstva u menti mogu biti korisna za zdravlje crijeva i našu probavu.

Peršin

Peršin je odličan izvor vitamina A i C koji su neophodni za jačanje imuniteta. Ovo je začin koji obiluje flavonoidima za koje se smatra da pomažu u sprječavanju raka kože. Ovo je svestrana namirnica koju možete dodati u dosta različitih recepata.

Podijeli članak