Šta se desi ako svakog dana jedete piletinu?

Piletina se često koristi u mnogim obrocima, te je poznata kao zdrav izbor, ali nije baš pametno da se ona svakodnevno jede.

Raznovrsna ishrana ključna je u zdravom načinu života, a to važi i za piletinu. Ukoliko svakodnevno jedemo i forsiramo istu hranu, to može da dovede do zdravstvenih problema.

Prekomjerno konzumiranje piletine loše je za vašu težinu, vaše srce i povećan je rizik od trovanja hranom.

Zašto nije pametno svaki dan jesti piletinu?

1. Previše proteina

U danu bi trebalo da se unosi oko 10 do 30 posto proteina, a previše proteina može da prouzrokuje nakupljanje masnoće u organizmu. Ako svakodnevno jedete piletinu, to znači da unosite puno proteina.

2. Rizik od razvoja srčanih bolesti

U slučaju da previše jedete piletinu, uzrokujete i povišeni holesterol, a upravo on može da bude odgovoran za razvoj srčanih bolesti. Stoga je konzumiranje proizvoda bogatih proteinima opasno kada je u pitanju kardiovaskularno zdravlje.

3. Problemi s održavanjem zdrave fizičke težine

Previše proteina životinjskog porijekla poput piletine mogu da vam stvaraju probleme u održavanju željene fizičke težine. Prema pisanju magazina The Huffington Post, osobe koje jedu proteine biljnog porijekla često imaju niži indeks fizičke mase od osoba koje svakodnevno konzumiraju meso.

4. Povećane šanse za trovanjem hranom

Pripremiti piletinu i nije tako jednostavno. Ako je dovoljno termički ne obradite i ako povrće za salatu dođe u kontakt sa sirovom piletinom, možete da budete izloženi salmoneli, što može dovesti do većih zdravstvenih problema. Ovdje su posebno osjetljivi stariji ljudi, djeca i trudnice.

Još jedan od razloga zašto ne treba često da jedete piletinu je i mogućnost razvijanja rezistencije na antibiotike.

Praksa je među uzgajivačima peradi da daju životinjama antibiotike i kada čovjek pojede takvo meso, postaje optoran na antibiotike.

Podijeli članak