Da li je piletina zdrava?

Prednosti i nedostaci konzumiranja piletine

Piletina je jedna od najpopularnijih vrsta mesa. Ne samo da je široko dostupna i jednostavna za pripremu, već ju je vrlo lako naći u različitim vrstama i ukusima.

Da li je piletina zdrava?

Iako je piletina poznata i uobičajena prehrambena namirnica, mnogi ljudi se pitaju koliko je zdrava. Body.ba vam u nastavku objašnjava koju su prednosti, a koji nedostaci konzumiranja piletine.

Bogata hranjivim sastojcima

Piletina je bogata raznim važnim hranjivim sastojcima, uključujući proteine, niacin, selen i fosfor. Jedna porcija pilećih prsa od 85 grama sadrži:

  • Kalorije: 122
  • Proteini: 24 grama
  • Masnoća: 3 grama
  • Ugljikohidrati: 0 grama
  • Niacin: 51% dnevne vrijednosti (DV)
  • Selen: 36% DV
  • Fosfor: 17% DV
  • Vitamin B6: 16% DV
  • Vitamin B12: 10% DV
  • Riboflavin: 9% DV
  • Cink: 7% DV
  • Tiamin: 6% DV
  • Kalijum: 5% DV
  • Bakar: 4% DV

Proteini su naročito bitni za izgradnju i popravak vašeg tkiva i održavanje mišićne mase. Selen je mineral koji je potreban za pravilnu imunološku funkciju, zdravlje štitnjače i plodnost. Piletina je također bogata vitaminima B poput niacina i vitaminima B6 i B12, koji igraju važnu ulogu u proizvodnji energije, sintezi DNK i zdravlju mozga.

Prednosti

Piletina je bogata nizom važnih hranjivih sastojaka i može biti izvrstan dodatak zdravoj ishrani. S obzirom na to da je piletina niskokalorična, ali bogata proteinima, možda će biti posebno korisna za mršanje, ako je to vaš cilj. Studije pokazuju da povećanje unosa proteina može pojačati osjećaj sitosti, povećati gubitak kilograma i pomoći u održavanju vitke tjelesne mase. U kombinaciji s treningom otpora, proteini također mogu pomoći u pospješivanju rasta mišića.

Loše strane

Nisu sve vrste piletine jednake. Na primjer, pržene i pohovane sorte obično imaju puno nezdravih masti, ugljikohidrata i kalorija. Neke vrste piletine su također previše obrađene. Istraživanja sugerišu da bi unos prerađenog mesa mogao biti povezan s većim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta karcinoma. Prerađeno meso može sadržavati i velike količine natrijuma i konzervansa. Pokazalo se da smanjenje unosa natrijuma pomaže u smanjenju nivoa krvnog pritiska, posebno kod ljudi s visokim krvnim pritiskom. Uz to, neki konzervansi u prerađenom mesu, poput nitrita, mogu doprinijeti stvaranju kancerogenih spojeva.

Koja vrsta piletine je najzdravija?

Evo nekoliko najboljih izbora:

  • Piletina na žaru - Piletina s roštilja može biti brz i zdrav način da pojačate unos proteina.
  • Pečena piletina - Pečenje piletine odlična je opcija za večeru u noćnim satima, pogotovo ako pokušavate smršati.
  • Pržena piletina - Pokušajte pržiti piletinu s malo ulja i omiljenim povrćem za obrok bogat vlaknima i proteinima.

Piletina može biti odličan dodatak zdravoj i uravnoteženoj ishrani. Važno je da odaberete zdrave metode pripreme piletine, poput pečenja na žaru, prženja ili kuhanja na pari. Osim toga, zapamtite da u piletini trebate uživati u kombinaciji s drugim izvorima proteina, poput ribe, mesa, peradi i mahunarki.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak