Zašto je stara šminka štetna za zdravlje?

Korisni savjeti

Čak 70% žena se odlučuju da kozmetičke proizvode bace tek kada ih skroz potroše, a ne jer ih dugo imaju, pokazala su istraživanja rađena u Velikoj Britaniji. To znači da i vi u svom neseseru imate najmanje jedan proizvod koji je stariji od tri godine. A to predstavlja ogromnu radost za razne bakterije koje se razmnožavaju. Ne trebamo ni da vam govorimo da baš ni jedan kozmetički proizvod nema toliko dug rok trajanja.

Maksimalan rok trajanja šminke u prosjeku je dvije godine, kao za rumenilo na primjer, a za kozmetičke proizvode u kremastom obliku, rok upotrebe ističe čak i poslije tri mjeseca, kao i maskari i korektoru.

Možda ste nekad vidjeli kako profesionalni šminkeri koji šminkaju manekenke prije revija ili neke poznate ličnosti pale vrhove olovaka kojima šminkaju, to rade da bi spriječili širenje bakterija i virusnih kao i gljivičnih infekcija od same olovke koja dolazi u kontakt sa kožom i očima. Ako već imate samo svoju olovku, redovno je oštrite, nemojte se brinuti da ćete je brzo potrošiti jer joj je svakako rok upotrebe godina dana. Toliki rok upotrebe imaju i svi karmini kao i puder.

Rok trajanja je označen na ambalaži svakog proizvoda, gdje je označen brojem mjeseci koliko može trajati. Ako stoji broj 3, to znači da mu je 3 mjeseca rok trajanja, ako stoji broj 18, to je 18 mjeseci. Ti rokovi važe ako te proizvode čuvate u određenim higijenskim uslovima, što znači da ih ne dirate prljavim rukama, ili da ih ostavljate otovrenim.

Podijeli članak