Namirnice koje tiho mijenjaju boju zuba

Problemi za osmijeh

Biserno bijeli zubi su najveći mogući ukras ljudskog lica, ali ujedno i prava rijetkost jer u stvarnosti postoji cijeli spektar boja zubne cakline. Ipak, i kod osoba koje imaju prirodno skoro pa čisto bijelu boju zuba, žvakanjem određenih namirnica dugoročno boja zuba postaje tamnija.

Kafa i čaj

Iako je teško zamisliti život bez ova dva omiljena pića, najbitniji sastojak koji se nalazi u kafi - kofein ostavlja žute mrlje na zubima. Ista stvar je sa čajem i njegovim teinom, s tim da veliki broj trava od kojih je sastavljen posebno nose svoje boje.

Bobičasto voće

Vjerovatno i najbrži način farbanja usne šupljine je upravo konzumiranjem borovnica, ribizli i voća iz te grupe.

Cvekla

Povrće koje ima tako žestoku strukturu boje da je jako teško ukloniti sa bilo kojeg mjesta na kojem se nađe njen sok. Ista stvar je i sa zubima koje farba u blago roskastu boju.

Vinsko sirće

Nije teško primijetiti da je ovo sirće prepuno pigmenta grožđa, a u saradnji sa kiselinom koja se nalazi u ovoj namirnici, zubi će biti objekat koji će kiselina omekšavati a boja lagano farbati lijepeći se za caklinu.

Kečap

Isti slučaj kao i kod prethodnog, kombinacija kiseline i pigmenta paradajza, podmuklo farba caklinu vaših zuba. Stoga, trebalo bi pripaziti na količinu unosa ovih namirnica.

Podijeli članak