Začini koji osiguravaju zdravlje: 5 najboljih

Zdravi dodaci ishrani

Iako se u organizam ne unose u velikim količinama i služe tek za popravljanje okusa hrane, začini mogu biti itekako zdravi i bitni za cjelokupno zdravlje organizma, samo treba znati kada kojeg od njih treba primijeniti.

Kako piše magazin The Good HerbCo, začini mogu pokazati svoj puni potencijal samo onda kada se koriste svakodnevno, a ovo su posebni među njima:

- Sjeme celera

Iako ne toliko čest začin, sjeme celera ima mnogostruki pozitivni učinak na zdravlje, smanjuje krvni pritisak, pomaže izmokravanju, te blagotvorno djeluje na jetru oslobađajući je od toksina.

- Mljevena paprika

Začin koji pomaže reducirajući simptome prehlade i gripe. Pored toga zbog svoje ljutine potiče metabolizam, te je dobar saveznik osobama koje pokušavaju smanjiti tjelesnu masu. Također, olakšava i grlobolju, te eliminiše nadutost stomaka.

- Cimet

Začin koji potiče metabolizam, a najpoznatiji je zbog svog ugodnog mirisa. Cimet povećava osjetljivost inzulina, a koji s druge strane potpomaže sagorijevanju masti.

- Karanfilić

Poznat kao jak antihistaminik (oni se najčešće koriste u borbi protiv alergija), karanfilić opušta mišiće probavnog trakta.

- Origano

Biljka koju najčešće koristimo kao začin na pizzi, poznata je po tome što potiče otpuštanju sluzi, pa je dobra kod liječenja respiratornih bolesti i pruža pomoć varenju.

Podijeli članak