Namirnice uz koje hrana ima bolji ukus

Začinite svoju hranu

Ovo su namirnice koje hrani i gotovim jelima daju puno bolji ukus, a sve sadrže čak i manje od deset kalorija.

Sok od limuna

Dodavanje liminovog sok je odličan način da začinite jelo. Najčešće se dodaje salatama, mesu, ali ako želite kiselkast ukus dodajte ga pečenju i tjestenini. Velika kašika limunovog soka sadrži samo četiri kalorije.

Kriške krastavca

Kriške krastavaca će obogatiti ukus salate od tjestenina, mesa ili ribe, a sa njima možete i aromatizirati vodu. Jedna kriška krastvca sadrži samo jednu kaloriju.

Sok od naranče

Idealan je kao baza za preliv salate, ali i kao gurmanski dodatak u slatko-slatnim kombinacijama u mesu. Sok od naranče je jeftin začin koji sadrži samo sedam kalorija u jednoj kašiki. 

Ljuta salsa

Domaći sos napravljen od ljutih paprika je odličan dodatak u varijantama, jelima sa mesnim sosovima i egzotičnim kombinacijama. Ova smjesa može da se doda na bilo koje meso, pa čak i pileće, umjesto soli ili putera. Sadrži oko pet kalorija u jednoj kašiki.

Svježi žačini

Jedan jednostavan način da se doda ukus hrani, je uz pomoć svježih i zdravih začina. Možete ga dodavati svim jelima, a sadrži jako malo kalorija. Na primjer, origano i ruzmarin sadrže manje od tri kalorije po jednoj kašiki.

Kim

Ovaj začin ima malo pikantniji ukus, a najčešće se dodajte kuhanim jelima ili jelima sa mesom. Odličan je u kombinaciji sa piletinom, a može se dodati i jogurnu. Jedna kašika sadrži samo tri kalorije.

Kari

Ovaj popularan indijski začin može da se doda prženom povrću, ali i jelima sa rižom ili nekim mesom. Kari sadrži sedam kalorija po jednoj kašiki, a hrani daje jako intezivan ukus. 

Đumbir

Svježi đumbir može da se renda, a kao i takav je odličan za salate, a ako ga isjeckate na kriškice i kratko ga propržite, možete ga koristiti u marinadama ili za rižoto. Kašika izrendanog đumbira sadrži samo dvije kalorije.

Luk

Kako biste dali bogat i intezivan ukus svim jelima od povrća, sosova, kuhanim jelima, mesu i ribi, potrebno je samo malo luka da dodate. Najbolje je kada se dodaje u svježoj varijatni, zato što dugim prženjem on gubi svoju ukus.

Cimet

Ovaj poznati začin sa intezivnim mirisom hrani pruža i daje sladak ukus. Može se dodavati kafi, napicima od vanilije, jogurtu ili voćnoj kaši. Sadrži samo dvije kalorije po kašiki. 

Podijeli članak