Grejpfrut - voćka koja pomaže topljenju sala

Dokazani pomoćnik

Agrumi generalno spadaju u red najzdravijih namirnica, s obzirom na to da voćke kakve su narandža, mandarina, limun i grejpfrut istovremeno predstavljaju sjajne izvore vitamina C, A, vlakana i mnoštva drugih elemenata koji imaju dobar uticaj na ljudsko zdravlje. Posljednji sa ove liste i dosta manje popularan od svojih rođaka - grejpfrut, ipak je nepravedno zapostavljen zbog svih prednosti koje nosi.

Na primjer, samo jedna polovica grejpa sadrži dovoljnu količinu vitamina C za cijeli dan, a pored svega drugog pozitivnog, posebno je zanimljiv njegov uticaj na poticanje topljenja masnih naslaga, a najzanimljivije je to kako se uticaj konzumiranja ove voćke direktno osjeti na nivou holesterola u krvi, pa čak i triglicerida.

Istraživanje koje je ovo najjasnije pokazalo izvršeno je uz pomoć tri grupe osoba koje su trebale početi sa dijetalnim načinom ishrane u kojem je snižen unos masnoća i kalorija generalno.

Jedine razlike među njima su bile te što je prva grupa dnevno jela jedan crveni grejpfrut, druga žuti, a treća nije imala obavezu da u prehranu ubaci i ovu namirnicu. Rezultati nakon provedenog perioda dijeta su bili jako zanimljivi i dosta očiti.

Naime, grupa koja je jela crveni grejpfrut najviše je snizila nivo holesterola u krvi, pa čak i nivo triglicerida. Kod "grupe 2" također je snižen holesterol ali u nešto manjoj mjeri, dok su najmanje promjene doživjeli članovi treće grupe koji nisu imali ovu voćku na svom jelovniku.

Podijeli članak