Alarmantno: Korištenje antibiotika treba smanjiti

Stručnjaci upozoravaju

Antibiotici spadaju među najefikasnije lijekove koji sa velikim procentom uspjeha rješavaju i neka od jako problematičnih oboljenja. Međutim, njihova loša strana je to što njihovom čestom primjenom bakterijama omogućavamo razvijanje imunološkog sistema, koji kasnije njihovo korištenje čini beskorisnim, a ljudske organizme nezaštićenim.

Istraživanje provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama pokazalo je da su se u glavama ljekara stvari drastično promijenile u posljednjih nekoliko godina, pa tako su na primjer pacijenti sa simptomima običnog kašlja i prehlade 1999. godine od ljekara dobijali antibiotike u 36 posto slučajeva, dok je 2011. godine procenat ovakvih liječenja porastao na čak 50 posto.

Upravo zbog toga stručnjaci i upozoravaju jer se na ovaj način, tj. prekomjernim korištenjem antibiotika, stvaraju tako jake bakterije koje proizvode jako teško izlječive infekcije.

Profesor i epidemiolog Jeremy Hawker, koji je i vodeći autor istraživanja poručuje: 

"Iako bi bilo neprimjereno reći kako svi slučajevi prehlade i grlobolje ne zahtijevaju antibiotike, ipak se oni propisuju u dosta slučajeva kad su krajnje nepotrebni, te mogu izazvati više štete nego koristi."

Ono što bi svima trebalo biti jasno, a posebno ljekarima koji se iz neznanja ili nečega drugog sve češće i češće odlučuju za ovakav način liječenja i najlakših oboljenja pacijenata, je to da se mnogi takvi simptomi mogu vrlo uspješno i lako liječiti i sa drugim bezazlenijim lijekovima. S druge strane stalno korištenje antibiotika otvara put novim generacijama otpornih bakterija koje bi mogle znatno unazaditi cijelo čovječanstvo.

Podijeli članak