Kesten: Jedino orašasto voće bogato vitaminom C

Zdrava poslastica

Zima je godišnje doba u kojem kesten ima posebnu čar, jer šta može tokom hladnih zimskih noći ljepše ugrijati atmosferu od toplog čaja i pečenog kestena. Upravo taj, pitomi kesten, jedna je od prvih namirnica koje je čovjek jeo i jedan je od zdravijih izbora kada je u pitanju samo biranje hrane za hladne dane.

Kako raste na drvetu koje čak može doživjeti i 500 godina, do kestena se može prilično jednostavno doći, samo treba naučiti razlikovati pitomu i divlju podvrstu, jer je samo pitomi jestiv.

Iako spada u orašaste plodove, kesten ima nekoliko posebnosti koje ga izdvajaju iz kompletnog roda i po kojima je specifičan.

Naime, nijedna druga vrsta orašastog voća u svom sastavu nema vitamin C, a pored njega tu su još i vitamini A, B i C, te nekoliko vrsta minerala poput kalija, fosfora, kalcija, magnezija, željeza, bakra, mangana...

Možda i najbolje od svega je to što se i sami vitamini mogu očuvati prilikom kuhanja, zahvaljujući debeloj kori. 

Kesten je snažan energetski izvor, ima protuupalna svojstva, a dokazan je pomoćnik i kod bubrežnih i probavnih tegoba, štiti kardiovaskularni sistem i snižava nivo holesterola.

Podijeli članak