Iskoristite sezonu kestena: 5 razloga zašto treba jesti ovaj orašasti plod

Jesenja poslastica za dobro zdravlje

Kesteni prženi na otvorenoj vatri su prvi znak da je jesen stigla. Osim što su ukusni, ovi nevjerovatni orašasti plodovi su i nevjerovatno zdravi.

Iskoristite sezonu kestena: 5 razloga zašto treba jesti ovaj orašasti plod
Unsplash

Za razliku od većine orašastih plodova, kesteni sadrže malo proteina i masnoća, te uglavnom nude složene ugljikohidrate. To ne znači da imaju malo bitnih hranjivih sastojaka, u protivnom, kesteni su puni vitamina i minerala koji su korisni za vaše tijelo od glave do pete. U nastavku pogledajte 5 razloga zbog kojih biste trebali uključiti ovu jesenju poslasticu u ishranu.

Sadrže vlakna koja poboljšavaju probavu

Samo 10 pečenih kestena uključuje 17% vlakana koji su vam potrebni za jedan dan. Vlakna u biljnoj hrani, poput orašastih plodova, mogu biti korisna u održavanju zdravlja i smanjenju razine lošeg holesterola. Osim toga, vlakna koja se nalaze u kestenu mogu vas zasititi i poboljšati probavni proces.

Složeni ugljikohidrati dat će vam više energije

Dok su bademi i kikiriki poznati po visokom sadržaju proteina, kesten je uglavnom poznat po sadržaju složenih ugljikohidrata. Tijelo probavlja složene ugljikohidrate, te ih koristi kao stabilan izvor energije. Hrana s visokim sadržajem vlakana i složenih ugljikohidrata također ima utjecaj na razine šećera u krvi.

Sadrže vitamin C

Zanimljivo je to što je kesten jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C. Vitamin C je poznat po pozitivnom utjecaju na vaš imunološki sistem, a tokom hladnih jesenjih dana, upravo vaša ishrana vas može zaštititi od prehlade i gripe.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Kesten povećava protok krvi što rezultira smanjenjem krvnog pritiska. Oslobađanjem napetosti stisnutih krvnih žila smanjuje se rizik od srčanog i moždanog udara.

Jačaju kosti

Kesten je bogat bakrom - mineralom koji jača kosti, te pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Osim bakra, u kestenima se nalazi i kalij koji je također važan za razvoj i zdravlje kostiju. Ovi minerali mogu spriječiti ili usporiti mnoge poremećaje povezane sa starenjem, poput osteoporoze.

Kako biste osjetili najveće prednosti, preskočite kupovinu zaslađenih kesten pirea, te odaberite pečeni kesten, ili kupite svježe plodove i pokušajte ih sami pržiti.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak