Grickalice koje neće ugroziti vaš trbuh

Želite ostati siti i između obroka?

Ako ste tip osobe koja se voli osjećati sito čak i između obroka, grickalice su dobrodošle tokom dana.

Grickalice koje neće ugroziti vaš trbuh

Iako imate mnogo širokog izbora kada su grickalice u pitanju, od hrskavih do kremastih, neke su opcije bolje od drugih i drugačije utječu na vaše zdravlje.

Koje su to preporučene grickalice idealne za ravan trbuh?

Na primjer, studija međunarodne grupe istraživača, objavljena u International Journal of Environmental Research and Public Health, pokazuje da orašasti plodovi i sušeno voće mogu spriječiti trbušnu masnoću kako starimo.

Tokom te studije, 556 sudionika u dobi između 65 i 79 godina jelo je 30 grama orašastih plodova ili sušenog voća najviše tri puta sedmično. Na kraju, istraživači su primijetili da su oni koji nisu konzumirali preporučenu količinu imali 19% veću prevalenciju za trbušnu pretilost.

Orasi su bogati kalorijama i zdravim nezasićenim mastima i igraju ključnu ulogu u gubitku kilograma, jer vam pomažu da prestanete osjećati glad tokom dana. Štaviše, postoje studije koje sugerišu da konzumacija orašastih plodova povećava broj sagorjelih kalorija tokom razdoblja odmora.

Što se tiče sušenog voća, ono sadrži puno vlakana, što je jednako važno u procesu mršavljenja jer daje osjećaj sitosti, pa više niste u iskušenju jesti nezdravu hranu.

Nažalost, mnogi proizvodi koje nalazimo na tržištu sadrže ogromne količine soli ili šećera.

Primjerice, neki orašasti plodovi sadrže dodanu sol, a visok unos soli može negativno utjecati na zdravlje srca. Isto se može reći i za sušeno voće koje sadrži šećer. Zato je toliko važno pročitati etiketu.

U svakom slučaju, na druge grickalice poput čipsa ili smokija morate da zaboravite.

Komentari (2)

Nermin amina

Amina

Skinem salo na stomaku

Amina
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak