Ostavite dekicu i daljinski, ovo je najidealnije doba godine za vježbanje

Jesen je stvorena za to

Jesen je nastupila 22. septembra, a iako još uvijek ima sunčanih dana, evidentno je da se već stigla "adaptirati" i da će, kao i svake godine, biti pomalo tmurna i dosadna.

Ostavite dekicu i daljinski, ovo je najidealnije doba godine za vježbanje

Da, nije baš zgodno šetati i trčati na kiši, niti je ugodno gledati sivo nebo ili kapljice kiše koje padaju po prozorima, ali baš ovo bi trebalo da bude vrijeme kada ćete odlučno krenuti s vježbanjem.

Mnoge studije potvrdile su da je jesen najbolje vrijeme za odlazak u teretanu, ma koliko god vi htjeli ostati kod kuće, ležati u toploj sobi pod dekicom i gledati TV. Vježanjem u jesen poboljšava se vaše raspoloženje, zaštićeni ste od od prehlade i zimske kalorije držite na odstojanju.

I dok ljeti uglavnom svi vole da uživaju u suncu, na plažama, u koktelima i roštiljima, jesen se čini kao prilika za potpuno novi početak, pa se smatra kao najboljim periodom za "moram sada da se trgnem" fazu života.

Vraćate se na posao ili u školu i nakon užarenog ljeta, spremni ste da opet poradite na sebi i svom životu. Vježbanjem u ovim kišnim jesenjim danima pomažemo mozgu i tijelu u oslobađanju dopamina i endorfina.

Također, u slučaju vježbanja u jesen, šanse da uđete u blagu ili tešku depresiju su minimalne. Dok vježbate, unosite više tekućine jer ćete žudjeti za vodom, a vaše tijelo će tako biti i zdravije i jače.

Jesen se smatra idealnom za vježbanje i iz prostog razloga što se lakše možete organizovati, budući da ste manje ometani od strane osoba koje vas okružuju. U ovom periodu godine dobijate više prostora za sebe, samim tim imate i veću mogućnost da vježbate i poradite na svom fizičkom stanju.

Ne zaboravite da je ovo period godine kada se pojavljuju brojne prehlade, gripa, ali redovnim vježbama uspjet ćete da se zaštitite. Svakodnevno vježbanje od čak 20 minuta dovoljno je da zaštitite vaše tijelo od gripe.

Jesen je dakle idealna za novi početak. Rutinu koju steknete u jesen vjerovatno ćete zadržati i tokom zime, a do proljeća ili ljeta izgledat ćete dobro, zdravo, sretno i spremno za sve životne podvige.

Inače, ako se vježbe ne rade u teretani, odnosno odluči se ipak za kućnu varijantu, postoji niz načina da i bez sprava za vježbanje ostvarite svoj cilj.

Vježbati možete i najjednostavnijim metodama, poput penjanja ili trčanja po stepenicama, a ovo se smatra jednom od odličnih kardio aktivnosti. Tempo ovisi o vama samima, a čak i hodanje stepenicama 10 minuta može da izazove više od laganog trčanja u istom periodu.

S obzirom da kiša zna da uspavljuje, joga je možda idealna za jesen. Ova drevna aktivnost djeluje smirujuće na središnji živčani sustav i izvodi se kao duhovna praksa unutaršnje svijesti. Joga je vrsta meditacije na psihičkoj i fizičkoj razini.

Ples je također jedan od načina da vježbate u kući. Pustite muziku koja vam prija i zaplešite. Na taj način možete da trošite kalorije i da koordinirate tijelo te stvarate ravnotežu.

I neki kućni rekviziti mogu da vam posluže za vježbanje ako već vrijeme ne provodite u teretani. Peškir može da vam posluži kao slider za trening, a flašica deterdženta kao mali uteg.

Čak možete i da "biciklirate" bez bicikla i to tako što legnete i kružite nogama po zraku kao da vozite bicikl 15 do 30 minuta. Možete to činiti i na kauču ili ispred televizora dok uživate u omiljenoj seriji ili filmu.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak