Pistacije, orasi, bademi...Zašto su orašasti plodovi tako korisni za vas?

Zdravstvene prednosti orašastih plodova

Ukusna, praktična i zdrava grickalica u kojoj mogu uživati gotovo svi bez obzira na ishranu koju prate.

Pistacije, orasi, bademi...Zašto su orašasti plodovi tako korisni za vas?

Šta su orašasti plodovi?

Orašasti plodovi su sjemenke koje se široko koriste u kuhanju ili se samostalno jedu kao međuobrok. Bogati su mastima i kalorijama. Mnogi sadrže tvrdu i nejestivu ljusku koju obično treba slomiti kako bi se unutrašnjost pojela. Bademi, brazilski orasi, indijski oraščići, lješnjaci, macadamia orasi i pistacije su samo neki od najpopularnijih izbora. 

Iako orašasti plodovi sadrže puno masnoća, ove zdrave grickalice imaju niz zdravstvenih prednosti za vaše zdravlje. Body.ba vam objašnjava i koje:

Bogati hranjivim sastojcima

Orašasti plodovi su vrlo hranjivi. Jedna unca (28 grama) miješanih orašastih plodova sadrži:

  • Proteini: 5 grama
  • Masnoća: 16 grama, uključujući 9 grama mononezasićenih masti
  • Ugljikohidrati: 6 grama
  • Vlakna: 3 grama
  • Vitamin E: 12% PDU (preporučenog dnevnog unosa)
  • Magnezijum: 16% PDU
  • Fosfor: 13% PDU
  • Bakar: 23% PDU
  • Mangan: 26% PDU
  • Selen: 56% PDU

Neki orašasti plodovi sadrže više hranjivih sastojaka od drugih. Na primjer, samo jedan brazilski orah daje više od 100% referentnog dnevnog unosa (RDI) za selen (2). Sadržaj ugljikohidrata u orasima je vrlo varijabilan. Lješnjaci, makadamija i brazilski orašasti plodovi imaju manje od 2 grama probavljivih ugljikohidrata po porciji, dok indijski orasi imaju gotovo 8 probavljivih ugljikohidrata po porciji.

Bogati antioksidansima

Orašasti plodovi su moćni izvori antioksidanata. Antioksidanti, uključujući polifenole u orašastim plodovima, mogu se boriti protiv oksidativnog stresa neutrališući slobodne radikale - nestabilne molekule koji mogu prouzrokovati oštećenje ćelija i povećati rizik od bolesti. Jedno istraživanje pokazalo je da orasi imaju veću sposobnost borbe protiv slobodnih radikala od ribe. 

Mogu pomoći u mršanju

Iako se smatraju visokokaloričnom hranom, istraživanja sugerišu da vam orašasti plodovi mogu pomoći u mršanju. Pokazalo se da bademi kontinuirano promovišu gubitak kilograma, a ne debljanje. Neka istraživanja također sugerišu da pistacije pomažu u gubitku kilograma.

Mogu smanjiti holesterol i trigliceride

Orašasti plodovi imaju impresivne efekte na nivo holesterola i triglicerida. Dokazano je da pistacije snižavaju trigliceride kod ljudi koji su pretili i kod onih koji imaju dijabetes. Moć snižavanja holesterola u orašastim plodovima može biti posljedica visokog sadržaja mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina. Čini se da bademi i lješnjaci podižu "dobar" HDL holesterol, istovremeno smanjujući ukupan i "loš" LDL holesterol.

Korisno za dijabetes tipa 2 i metabolički sindrom

Dijabetes tipa 2 česta je bolest koja pogađa stotine miliona ljudi širom svijeta. Metabolički sindrom odnosi se na grupu faktora rizika koji mogu povećati rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Stoga su dijabetes tipa 2 i metabolički sindrom čvrsto povezani. Zanimljivo je da su orašasti plodovi možda jedna od najboljih namirnica za ljude s metaboličkim sindromom i dijabetesom tipa 2. Sadrže malo ugljikohidrata i ne podižu razinu šećera u krvi. Stoga bi zamjena orašastih plodova hranom s više ugljikohidrata mogla dovesti do smanjenog nivoa šećera u krvi.

Mogu smanjiti upalu

Orašasti plodovi imaju snažna protuupalna svojstva. Upala je način na koji se vaše tijelo brani od ozljeda, bakterija i drugih potencijalno štetnih patogena. Međutim, hronična, dugotrajna upala može prouzročiti oštećenje organa i povećati rizik od bolesti. Istraživanja sugerišu da jedenje orašastih plodova može smanjiti upalu i promovisati zdravo starenje.

Bogati korisnim vlaknima

Vlakna pružaju mnoge zdravstvene beneficije. Iako vaše tijelo ne može probaviti vlakna, bakterije koje žive u vašem debelom crijevu mogu. Mnoge vrste vlakana funkcionišu kao prebiotici ili hrana za vaše zdrave crijevne bakterije. Zatim vaše crijevne bakterije fermentiraju vlakno i pretvaraju ga u korisne masne kiseline. Ove kiseline poboljšavaju zdravlje crijeva i smanjuju rizik od dijabetesa i gojaznosti. Osim toga, vlakna vam pomažu da se osjećate sito, te smanjuju broj kalorija koje unosite tokom jedenja obroka.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak