Trening za fudbalere: 4 vježbe za izgradnju mišića

Specifične vježbe

Veliki fudbaleri su u mogućnosti impresivno sprintati, sjeći putanju jako brzo i skakati veoma visoko. U prošlosti, zbog izdržljivosti se većina igrača klonila vježbi snage koje aktiviraju proces izgradnje mišića, a za koje su smatrali da im smanjuju performanse. Međutim, danas su shvatanja dosta drugačija, a dodavanje mišićne mase je postao standardni dio trenažnog procesa. 

Ipak, profesionalnim igračima fudbala se obično savjetuje da prilikom izvođenja teških dizanja, ista kombinuju sa brzim pokretima, koji u kombinaciji podižu ukupnu snagu i eksplozivnost na viši nivo. Zbog toga su sljedeće vježbe posebno važne za fudbalere.

Bugarski jednonožni čučanj

Kako je čučanj inače osnovna vježba za mišiće nogu, tako određene varijacije izvođenja ove vježbe mogu posebno kvalitetno djelovati na unapređenje fudbalskih sposobnosti. Bugarsko jednonožni čučnjevi su jedna od takvih verzija, a izvode se uz pomoć klupe na koju ostaje oslonjena jedna noga, dok druga obavlja sav posao. Za podizanje sveukupnog opterećenja, najjednostavnije je uzeti par bućica i efekat cijele vježbe će biti još veći.

Prednji BOSU iskorak

Iskoraci su druga najbolja, složena vježba za noge. Njom bivaju pogođeni kvadricepsi, lože, gluteusi, pa čak i aduktori, zavisno od širine iskoraka. Od običnih iskoraka, za fudbalere bolji mogu biti samo iskoraci uz pomoć tzv. BOSU lopte, pomagala koje omogućava istovremeno i trening balansa nogu.

Mrtvo dizanje sa svijanjem nogu

Mrtvo dizanje je vježba koju inače nazivaju kraljevskom, i to zbog činjenice da njenim izvođenjem biva pogođen skoro svaki mišić ljudskog tijela. Postoje dvije varijacije mrtvog dizanja - rumunsko, sa držanjem ispravljenih koljena, i obično sa blagim savijanjem nogu. Rumusnko je vježba koja posebno jako pogađa zadnju ložu, dok u ovom slučaju ciljano - mrtvo dizanje sa savijanjem nogu, djeluje ravnomjerno na noge, a, naravno, donja leđa su osnovni pogođeni mišići.

Skokovi na kutiju

Vježba kojom bivaju pogođeni svi mišići koji su u centru pažnje i prilikom izvođenja čučnjeva, samo što je još dodato učešće i ostatka tijela. Ipak, ova vježba se prvenstveno odnosi na eksplozivnosti i jedna je od najboljih mogućih za sportiste koji prilikom svojih izvedbi imaju potrebu za svim onim mogućnostima koje krase jednog spremnog fudbalera.

Podijeli članak