Znate li zašto fudbaleri pljuju po terenu?

Svjetsko prvenstvo se odvija ugodnim tempom u Kataru. Utakmice svakodnevno prate milijarde ljudi širom svijeta dok fudbaleri igraju za veliki trofej.

Znate li zašto fudbaleri pljuju po terenu?

Javnost je mogla uočiti neke trendove koje fudbaleri, čini se, rade na svakoj utakmici, među kojima je pljuvanje po terenu, što je već godinama "praksa". Osim toga, može se vidjeti kako se iz boce napiju soka ili vode, a onda sve to ispljuju po terenu. A zašto to rade?

U stvari, postoji vrlo naučni razlog zašto se ponašaju na ovaj način.

Igrači bi trebali pljunuti dok izvode vježbe, jer se stvara prekomjerna pljuvačka. Štaviše, često ispljunu svoje piće na terenu nakon što popiju malu količinu soka iz flaše.

To je zbog taktike koja se zove ispiranje ugljikohidrata, za koju se kaže da poboljšava performanse.

Prema članku autora New York Times: "Grgljanje ugljikohidrata odnosi se na praksu grgljanja sportskih napitaka pet do deset sekundi tokom vježbanja, a zatim ih ispljunuti umjesto da ih progutate."

European Journal of Sport Science objavio je izvještaj 2017. godine koji je otkrio da ispiranje ugljikohidrata povećava učinak u različitim aktivnostima.

Časopis Running Magazine je dodao da tokom treninga: "Grgljanje napitkom punim ugljenih hidrata osvježava i omogućava vam da izbegnete osjećaj nadutosti ili grčeva koji se mogu javiti kada pijete tečnost".

Pljuvanje nije prekršaj u fudbalu, tako da ne rizikuje disciplinsku mjeru. Međutim, pljuvanje drugog igrača ili službenog lica kažnjava se crvenim kartonom.

Nije da nije bilo i takvih slučajeva, no to je ipak nešto što urade tek rijetki i to u trenucima kad su baš nervozni. Naravno, obično im se dodjeljuje suspenzija zbog toga.

Komentari (1)

Ironlife.org je web stranica o fitnessu, prehrani, alternativnoj medicini, zdravlju i jos mnogo tema i ima za cilj poboljsati zivote ljude kroz rad na sebi.
Čelična volja + odluke i ciljeve koje donesemo u našoj glavi su okidač na da radimo na sebi i na svim životnim poljima.
Pogledajte o čemu se tu zapravo radi, a svi oni kojima se činimo interesantnim, neka se pretpalte na naš newsletter.
Hvala svima, vjerujte u sebe i držite se vaših ciljeva!

antte
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak