Djelovanje kole na organizam u roku od jednog sata

A omiljeni je napitak...

Iako kola spada među najpopularnija osvježavajuća pića na cijelom svijetu, ako se napravi ozbiljnija analiza efekta tog pića na ljudski organizam, veoma lako se dođe do zaključka da uistinu postoji mnogo kvalitetnijih i efektivnijih izvora osvježenja od tog.

Ovim pitanjem su se pozabavili stručnjaci, te detaljno objasnili cijeli ciklus u kom ljudsko tijelo prolazi kroz različite uticaje popijene kole.  Sve se događa unutar samo jednog sata vremena, a mnogi će biti potpuno iznenađeni kada shvate kako cijeli ciklus završava, odnosno kakav je učinak ovog pića u konačnici.

U prvih 10 minuta

Deset kašićica šećera, koliko je sadržano u jednoj limenci Coca Cole, inače je više nego dovoljno šećera za cijeli dan. Žestoki efekti ovako velikog unosa šećera se smiruju, i to zahvaljujući sadržanim fosfornim kiselinama. 

Nakon 20 minuta

Nivo šećera u krvi enormno skaće, izazivajući navalu inzulina. Jetra se trudi da sav taj šećer pretvori u masnoću.

Nakon 45 minuta

Tijelo povećava proizvodnju dopamina, koji stimulira centre za zadovoljstvo u mozgu. Fizički, ovo radi na sličan način kao i heroin.

Nakon 60 minuta

Fosforna kiselina veže kalcij, magneziji i cink u donjim dijelovima crijeva, te tako potiče metabolizam. Zbog visoke doze šećera i umjetnih zaslađivača, povećava se izlučivanje kalcija. Diuretska svojstva kofeina dolaze do izražaja, pa se uz češće mokrenje gubi natrij, voda, kao i elektroliti iz tijela. Tada dolazi do pada šećera u krvi i javlja se osjećaj razdražljivosti i tromosti.

Zaključak

Nakon kratkotrajnog efekta koji se pozitivno odrazio na podizanje sposobnosti i samog osjećaja budnosti, organizmu ostaje cijeli niz negativnih pojava da se s njima izbori. Izgubljena je tekućina iz tijela, dolazi do pada raspoloženja, a van organizma su odneseni i minerali korisni za jačanje kostiju i zuba.

Podijeli članak