Put do six-packa: Sve što je potrebno za uspjeh

Osnovni faktori uspjeha

Iako su jako rijetke osobe koje imaju lijepo izražene trbušne mišiće, treba znati da njih posjeduju svi, pa i oni najdeblji ljudi. Razlika je samo u količini sala koje ih pokriva, a čiji su nivo oni najuspješniji uspješniji spustili jako nisko.

Jednostavno, ukoliko se želi "napraviti" atraktivni six-pack, tada treba obratiti pažnju na četiri elementa.

1. Dijeta

Prvi i osnovni način borbe za postizanje impresivnih trbušnih mišića, odnosi se na promjenu prehrambenih navika, a s kojima se direktno utiče na smanjenje sala i "otkrivanje" skrivenih pločica. Ova ključna faza procesa se izvodi kroz četiri osnovna koraka:

- Smanjenje unosa loših masnoća i njihova zamjena sa preporučenim koje se nalaze u maslinovom ulju, ribi, orašastim plodovima i određenom voću poput avokada, kokosa itd.

- Izbjegavanje konzumiranja hrane koja sadrži velike količine šećera

- Povećanje unosa proteina, koji bi na dnevnoj bazi trebali činiti najmanje 30% ukupnog dnevnog unosa kalorija

- Pratiti na detaljan unos kalorija tokom dana, što je jedan od najvažnijih faktora, i jedini sigurni put do topljenja masnoće i smanjenja nagomilanih kilograma

2. Kardio vježbe

Za "prženje" masnih naslaga, kardio vježbe u kombinaciji sa vježbama s opterećenjima su daleko najefikasnije. Ukoliko je indeks tjelesne masti iznad 25%, tada se poseban akcenat daje ovim vježbama koje ubrzavaju metabolizam i potiču snažno topljenje kalorija. Trčanje, vožnja bicikla, preskakanje konopca i druge vježbe, a sve to sa izmjenama intenziteta prilikom vježbanja, upravo je ono što predstavlja "klesanje" trbušnjaka. 

3. Dovoljno sna

Više faktora vezuje kvalitet sna i tjelesnu formu, a oni najdrastičniji se odnose na brzinu metabolizma, vremensku mogućnost unosa kalorija, pa sve do nivoa stresa koji iznutra utiče na gomilanje masnoće.

4. Vježbe za trbušne mišiće

Skoro svi ljudi misle da je ovo prvi, pa čak i jedini faktor koji vodi do aktraktivnih "pločica", a istina je to da se nalazi na samom kraju liste. Također, općeprihvaćeno mišljenje je da su trbušnjaci jedina vježba koja vodi do uspjeha, dok je istina takva da trbušnjaci spadaju među manje važne vježbe s obzirom na ograničenost u pogađanju određenog dijela abdomenalnih mišića, ali i njihove opasnosti po zdravlje donjeg dijela leđa. 

Kombinacija više različitih vježbi s kojima će biti pogođen i gornji i srednji i donji, pa i bočni trbušni mišići, ono je što treba svakoj osobi sa pomenutim ciljem.

Podijeli članak