Pet tipova gojaznosti i njihovi uzročnici

Pronađite svoj

Iako se gojaznost definiše kao medicinsko stanje koje karakteriše višak tjelesne masnoće akumuliran u tolikoj mjeri da ima negativan uticaj na zdravlje, jako rijetko se govori o tome da postoji cijeli niz različitih vrsta gojaznosti.

Nauka je definisala njih pet, i svaki od tih oblika je uzrokovan različitim faktorima. Kroz analiziranje sopstvenog problema na ovaj način, moguće je tačno utvrditi uzročnika gojaznosti, te direktno pristupiti rješavanju problema.

1. Gojaznost nekvalitetne ishrane

Ujedno i najzastupljeniji tip gojaznosti u svijetu, rezultat je nezdrave ishrane koju karakteriše konzumiranje previše kalorične hrane i unos velike količine prostih šećera. Kao rješenje gojaznosti ovog tipa se nameće redukcija ishrane i aktivacija u fizičkom smislu.

2. Gojaznost izazvana psihičkim putem

Drugi tip gojaznosti, obično ima psihički okidač, uzrokovan stresom, anksioznošću i depresijom. Nerijetko se ova stanja "ublažuju" jedenjem slatkiša, što je još jedan od problema. Vježbanje je dokazano kao odličan način rješavanja stresa i ostalih problema sličnog tipa, pa se to i preporučuje za ovaj tip gojaznosti.

3. Gojaznost izazvana hormonima i "sjedećim" stilom života

Dugo sjedenje u kombinaciji sa određenim hormonalnim disbalansom koji može biti posljedica faza adolescencije ili menopauze, često zna rezultirati nakupljanjem prekomjerne masnoće u predjelu zadnjice i butina. U tom slučaju se strogo preporučuje izbjegavanje dužeg sjedenja, vježbanje s tegovima i obavezni prestanak konzumiranja cigareta i alkohola.

4. Gojaznost izazvana slabom venskom cirkulacijom

Osobe koje imaju problematične noge, kao dijelove tijela na kojima se nakuplja njaveći dio masnih naslaga, u suštini imaju problem sa slabom cirkulacijom krvi kroz ove ekstremitete. Radi se o genetski nasljednoj sklonosti ka debljanju ovih dijelova tijela, pa se rješenje krije u poticanju krvotoka kroz vježbanje poput trčanja, stepera i sličnih vježbi.

5. Gojaznost izazvana neaktivnim životom

Osobe koje žive neaktivnim životom, a posebno one koje su prije imale nekih aktivnosti, pogođene su ovakvim tipom gojaznosti. Kako se obično radi o velikoj tjelesnoj masi, čijem riješavanju treba pametno pristupiti, prije svega se preporučuje ubrzavanje metabolizma kroz češće ali manje obroke. Tek kada se ishrana lijepo reguliše, uključuju se fizičke aktivnosti za dodatno topljenje kalorija.

Podijeli članak