Problematični predio: Vježbe za donji dio stomaka

Kako ga zategnuti

Predio donjeg dijela stomaka, čak i kod ljudi koji su u relativno dobroj liniji, važi za određenu vrstu magacina masnih naslaga, a čija veličina ovisi o životnim navikama. Sve to dobro znaju oni koji su poželjeli izraziti čuveni "six-pack" na svom stomaku, otkrivši da se masnoća na ovom dijelu tijela povlači posljednja, te da je osim kroz ishranu treba pogoditi i nizom različitih vježbi za taj specifični dio.

Viseći trbušnjaci unazad

Vježba kod koje se u suštini pravi pokret kao kod običnih trbušnjaka koji se izvode na podu, pogađa kompletan stomak, ali ponajviše onaj donji, problematični dio. Držeći se za vratilo, ruke trebaju biti prave, a noge savijene kao kada u početnoj pozi za obične trbušnjake. Cilj je podići koljena do nivoa ramena, zadržati kratko, i vratiti se u početni položaj.

Podizanje nogu

Vježba koja se izvodi ležeći na podu u početnom položaju, jednostavno završava tako što se i noge, ali i gornji dio tijela podižu, a sve što treba je voditi računa o ispravljenosti koljena, te zatezanju trbušnjaka prilikom izvođenja vježbe. Ni kod ove vježbe ne treba zaboraviti na kraću zadršku u završnom položaju, koja efekat vježbanja čini potpunim.

Trbušnjaci s vertikalne klupe

Vježba koju jednostavno izvode i početnici, izvodi se sa oslonjenim podlakticama na spravu, a cilj je podići koljena što je moguće više. Ukoliko se izvodi sporo i pravilno, uticat će na istezanje kompletnih trbušnjaka i posebno će aktivirati ciljani, donji dio trbušnih mišića.

Podijeli članak