Kettlebell vježbe: Top 5 najefikasnijih

Za eksplozivne treninge

Ako je moguće istovremeno povećavati snagu cijelog tijela i istovremeno popravljati kondiciju, zašto onda uopšte izolirati i izvoditi dvije vrste treninga odvojeno? Upravo to je pitanje koje sasvim opravdano postavljaju ne samo stručnjaci detaljno upoznati sa uticajem vježbi s kettlebell tegovima na ljudsko tijelo, već i svi vježbači koji su okusili efekte treninga sa ovim specifičnim, zvonastim tegom čija popularnost raste iz dana u dan.

Iako kettlebelli u suštini nisu nikakva novost, u fitnes krugovima njihovo korištenje postaje sve učestalije, a poštovanje prema vježbama koje kombinuju i vježbe izdržljivosti i snage, sve veće.

Kada se koriste pravilo, vježbajući s kettlebellom, moguće je po minutu sagorijevati mnogostruko više kalorija nego sa bilo kojom kardio vježbom, a kako u izbačajima i kettlebella različitih težina učestvuju nerijetko i svi mišići tijela, zavisno od varijacije vježbe, i oni koji žele povećati svoje mišiće bi trebali obratiti pažnju na pet vježbi s ovim tegom koje se posebno preporučuju.

Kettlebell vježba 1: Swing / Zamah

Najefikasniji kettlebell pokret, bez sumnje je onaj u popularnoj "swing" vježbi, gdje u izbačaju tega do visine ramena, ili preko glave (zavisno od varijacije vježbe) barem u manjoj mjeri učestvuju svi mišići tijela. 

Na prvi pogled ova vježba izgleda jako jednostavno, ali u praksi ona nosi jedan od najviših mogućih nivoa izazovnosti za ljudsko tijelo, što se jako brzo počne osjećati na brzini pumpanja srca.

Kettlebell vježba 2: Čišćenje

Poput swinga, čišćenje je također vježba koja pod izazov stavlja kompletno tijelo. Razlika je u tome što kettlebell u ovom slučaju biva vertikalno podignut jednom rukom i bez velike luk-putanje. Čišćenje zahtijeva faktičko vršenje nekoliko esencijalnih vježbi složenih u jednu, a sve kreće sa mrtvim dizanjem. 

Dodatno otežani oblik ove vježbe sadrži i izbačaj iznad glave, nakon dolaska u završnu poziciju čišćenja, kada se kettlebell nalazi odmah iznad ramena.

Kettlebell vježba 3: Snatch / Trzaj

Krajnji izazov potpune snage tijela s kettlebellom se izvodi popularnom vježbom "trzaj" ili izvorno "the snatch". Ova vježba nema skoro pa ništa isto kao kod trzaja sa šipkom, iako i ta vježba predstavlja ogromni izazov za cijelo tijelo. Cilj je kettlebell sa zemlje, najkraćom putanjom jednom rukom podići visoko do krajnje tačke iznad glave. Na taj način se sve atletske sposobnosti podižu na viši nivo, gradi se eksplozivnost, povećava snaga, ali i sama moć ramena. 

Kettlebell vježba 4: Goblet čučanj

Kako čučanj kao jedna od temeljnih vježbi ljudskog tijela može biti izvođena u više varijacija, nije dugo trebalo da i kettlebell postane jedan od rekvizita koji ovu čuvenu vježbu za noge dodatno otežava. Takozvani "goblet čučanj" se izvodi s jednostavnim držanjem kettlebella objema rukama na visini prsa, a sve ostalo o ovoj nezamjenjivoj vježbi je suvišno govoriti.

Kettlebell vježba 5: Tursko ustajanje

Tursko ustajanje kao kettlebell vježba, u suštini je sklop većine pokreta koji svako ljudsko biće izvodi svakoga dana ustajući iz ležećeg u stojeći položaj. Sastoji se od četiri položaja, a tursko ustajanje sa što je moguće težim kettlebellom u ruci djeluje na povećanje pokretljivosti, koordinacije, i naravno prije svega - snage.

Podijeli članak