Faktori koji povećavaju rizik od karcinoma

Četiri naučno dokazana

Gledajući statistike iz godine u godinu, postaje zaista zastrašujuće kojom brzinom se povećava procenat oboljelih od karcinoma u svijetu, te je već odavno jasno da oboljenja tog tipa koja nisu bila toliko prisutna u prošlosti, iz dana u dan odnose sve više ljudskih života. Kao jedini razuman odgovor na pitanje zbog čega dolazi do toga, nameće se mišljenje da je kriv moderni način života.

Brojna naučna istraživanja se bave upravo tim pitanjem, a većina njih do sada je jasno ukazala na četiri najveća uzročnika.

Pušenje

Prvi i najveći uzročnik karcinoma je pušenje. To je poznata činjenica već odavno, i paradoksalno je to što je to dobro poznato i samim pušačima. "Većinu karcinoma je moguće spriječiti, a procjene su čak 80 do 90 posto za maligne bolesti, koje su povezane sa pušenjem", riječi su Grahama Colditza, profesora epidemiologije sa Washington univerziteta.

Alkohol

Pijenje alkohola je drugi najveći faktor rizika kada je riječ o pojavi ovih teških oboljenja. Stručnjaci su jedinstveni u stavu da se uživanje u alkoholu mora svesti na minimum, odnosno da dnevne doze nikako ne bi smjele biti veće od jednog pića za žene i dva pića za muškarce.

Pretilost

Prevelika tjelesna masa je sljedeći faktor. Naime, indeks tjelesne mase (BMI) treba bi biti između 18,5 i 27,5, nikako više. Sve preko osim što predstavlja rizik za razvijanje brojnih oboljenja poput kardiovaskularnih i dijabetesa, povećava i mogućnost dobijanja malignih oboljenja nekog od tkiva.

Manjak fizičke aktivnosti

Osnovni problem modernog načina života koji stoji iza cijele liste oboljenja koja uzimaju sve miše maha, stoji isto tako i iza karcinoma. Po tom parametru, osobe sa niskim rizikom od oblijevanja vježbaju umjerenim intenzitetom najmanje 150 minuta sedmično.

Podijeli članak