Vježbam ali ne mršam, zašto?

Vježbanje nije jedino

Veliki dio osoba počinje vježbati prvenstveno kako bi skinule višak kilograma, te uplaćujući članarinu u fitness centru smatra da će godinama i mjesecima taložene masne naslage tek tako odjednom početi opadati. Bez obzira na to što konačno aktiviranje zaista znači početak napretka, postoji niz faktora koje uporedo treba ispoštovati da bi salo počelo odlaziti u historiju.

Zbog toga, na dosta često postavljano pitanje "vježbam ali ne mršam, zašto", jedan od četiri odgovora je sigurno tačan.

1. Ne smanjujete unos kalorija

Da bi izgubili na kilaži, ljudi moraju sagorjeti više kalorija nego što unesu kroz ishranu. Taj kalorijski deficit je teoretski moguće proizvesti i kroz zadržavanje identične ishrane, ali pod uslovom da ste sposobni tokom dana biti toliko mnogo fizički aktivni da do spavanja broj utrošenih kalorija bude veći od unesenih.  Problem je što je sve to daleko lakše postići smanjenjem unosa kalorija, nego ljudima sa brutalno velikim apetitom i 150 kilograma da trče maraton.

2. Vjerujete u sve što svako kaže i napiše

Kako je fitness posljednjih godina postao općeprihvaćeni trend, te jedna od najbrže rastućih industrija, u neku ruku je i očekivano da se upravo u ovom vremenu sudara dosta starih i novonastalih stavova i sve brojnijih naučnih istraživanja, čiji rezultati u mnogim situacijama završavaju u kontradiktornosti. Sve to jasno govori da nikako ne bi smjeli sve što piše i što se čuje, prihvatati kao istinito, jer bi mogli puni entuzijazma raditi nešto što je potpuno pogrešno. Posebno se ne smije vjerovati reklamama koncipiranim na način da je uz određene proizvode ili savjete moguće mršati po 5 kilograma sedmično i slično. 

3. Neuredan san sputava vaš organizam

Neuredan san, kratko i isprekidano vrijeme odvojeno za spavanje, pa čak i predugo, odražava se na cijeli organizam pa tako i sasvim logično na proces mršanja, koji je u tom pogledu jako ranjiv. Problem neurednog sna stoji u veoma čvrstoj vezi sa povišenim nivoom kortizola (hormona stresa) u krvi, a kako koritizol ovaj zaštitni hormon u teškim životnim situacijama ima i jedan od svojih osnovnih zadataka da priprema organizam na periode bez hrane, dosta jako djeluje na kreiranje novih i održavanje i punjene postojećih masnih ćelija u organizmu. Dakle, potpuno suprotno od onoga što treba svakome ko pokušava smršati.

4. Jedete previše "cheat" obroka

Čuveni "cheat" obroci, omiljeni su način dodatnog poticanja napretka i samim fitness profesionalcima, prvenstveno misleći na one opuštenije obroke između dužih faza držanja dijete. Međutim, sama filozofija cheat obroka je da pokrene metaboličke procese koji su zapali u tešku, usporenu rutinu, te da malo opuste mozak, a nikako da služe kao češći način davanja samima sebi nagrade. Ukoliko se ovim obrocima pristupa na takav način, i tokom svake sedmice više od jednoga puta na trpezi bude takav "opušteni meni", napredak će bez ikakve sumnje biti drastično usporen.

Podijeli članak