Često korištenje paracetamola je pogubno za jetru

Stručnjaci upozoravaju

Naučnici sa Univerziteta u Edingburghu i Oslu, te škotske narodne Službe za transfuziologiju, ujedinjenim snagama su provjerili efekte sve prisutnijeg čestog korištenja čuvenog lijeka za spuštanje temperature i protiv bolova paracetamola. 

Iako se još od početka proizvodnje ovog lijeka davne 1955. godine smatralo da nema nikakvih značajnih nuspojava, sumnja na opasnost njegove primjene u većim količinama, pokazala se potpuno tačnom.

Naime, tim stručnjaka je sarađujući uspio doći do jasnih dokaza da prekomjerna upotreba paracetamola šteti vitalnim strukturnim vezama između susjednih ćelija u tkivu jetre. Kada se te veze, koje su inače čvrste, poremete, šteti se sama struktura jetre i tu nastaje problem sa samim njenim funkcionisanjem.

Ono što je posebno zabrinjavajuće, ali i što služi kao slikovit prikaz i upozorenje, objašnjenje je da takva vrsta oštećenja uključuje oboljenja jetre kakva su hepatitis, ali i ciroza i karcinom. Sve to do sada nikada nije dovođeno u vezu sa paracetamolom, a stručnjaci čak tvrde da je prekomjerno korištenje pomenutog lijeka čak i glavni uzrok akutnog zatajenja jetre ljudi na Zapadu.

Podijeli članak