Znate li koji je sport najteži na svijetu?

Najteži od najtežih

Mjerilo teškoće određenog sporta za sve ljude općenito ne postoji zbog njihovih fizičkih i psihičkih razlika. Međutim, ukoliko bi uporedili različite sportove prema faktorima zahtjevnosti, te količine potrebne hrabrosti i odricanja, tada je moguće napraviti dobro odvagan poredak.

Ukoliko ste se pitali koji su to najteži sportovi kojima se ljudi bave, odgovore možete pronaći u nastavku.

10. Plivanje

Poznato je da plivanje predstavlja aktivnost u čijem izvođenju učestvuju svi mišići ljudskog tijela. Predstavlja jedan od najboljih načina pokretanja metabolizma i među najboljim je aktivnostima potrošačima kalorija. Uz sve te činjenice, ostaje samo to da se razmisli šta je potrebno jednom profesiolanom sportisti da samo stekne normu za nastup na Olimpijskim igrama, a tek onda da se izdigne iznad svih konkurenata i osvoji najsjajnije odličje.

9. Tenis

Dok "na prvu" tenis ne izgleda tako zahtjevno, u stvari je sport koji iziskuje izvanrednu fizičku spremu, snagu i prije svega izdržljivost. Profesionalni teniseri moraju biti spremni na igranje 2-3, pa čak i više sati, pritom snažno obavljajući posao s reketom gornjim dijelom tijela, te pratiti igru također kvalitetno pripreljenim nogama.

8. Ragbi

Sport koji je vjerovatno bio i očekivan na ovoj listi, jedan je od najgrubljih, te istovremeno jedan od sportova koji zahtijevaju najbolju fizičku spremu koja znači i sirovu snagu i eksplozivnost i kondiciju u jednom.  Povrede i rane su dosta uobičajna stvar kod ragbista, pa su sve to faktori koji su ovaj sport uvrstili na osmo mjesto najtežih sportova.

7. Hokej na ledu

Klizanje samo po sebi je zahtjevna aktivnost, a klizanje sa palicom i jurnjava za pakom i suprotstavljanje cijelom protivničkom timu, zvuči i više nego teško. Logičan slijed svega toga su žestoki fizički dueli među igračima, dok padovi na tvrdu ledenu plohu predstavljaju samo djelić onoga što očekuje sve sudionike veoma popularnih hokejaških duela.

6. Triatlon

Biti spreman/spremna na profesionalne duele u trčanju, plivanju i vožnji bicikla, automatski znači i posjedovanje vrhunske forme i spremnosti. Međutim, kombinacija sva tri ta izazova u jednom u vidu triatlona, fizičke izazove podiže na jedan potpuno novi, suludo teški nivo.

5. Mountain bike/planinski biciklizam

Čuveni mountain bike, aktivnost je koja velikom brzinom stiče sve veću popularnost u našim krajevima. Kombinacija je to uživanja u prirodi i fizičke aktivnosti vožnje bicikla, ali sa velikom dozom opasnosti i samim tim uživanja osobama ovisnim o adrenalinu. Pored vrhunske kondicije, planinski biciklizam iziskuje i natprosječnu spretnost kako bi se svaka vožnja zasebno završila bez povreda.

4. Veslanje i rafting

Kao timska aktivnost, rafting sadrži sve elemente ekstremnog sporta, samo što više predstavlja vrstu avanturističkog sporta nego konkretno takmičenja. Teži je od standardnog veslanja zbog toga što od timske usklađenosti ovisi i nivo rizika, a fizička zahtjevnost nije upitna jer veslanje oduvijek važi za jednu od najjačih fizičkih aktivnosti.

3. Hrvanje

Hiljadama godina star sport, i dan danas pored svih drugih borbenih vještina ostao je neprevaziđeno težak i zahtjevan. Svaki hrvački obračun predstavlja ekstremni test sirove tjelesne snage, a kombinacija sa umnom čvrstinom i dobro uvježbanom tehnikom, čini hrvače neuporedivo jačim ljudima od ostalih.

2. Boks

Sport koji se u posljednje vrijeme teško nosi sa sve većom popularnošću sličnih borilačkih vještina koje imaju još neke dodatne elemente, bio je i ostao jedan od najtežih sportotva koji postoje. Od profesionalnih boksera se očekuje vanserijska snaga ukomponovana sa vrhunskom kondicijom i izdržljivošću kako udaraca, tako i same težine fizičke aktivnosti kroz sve runde od početka do kraja borbe.

1. Gimnastika

Na prvi pogled veliko je iznenađenje što se jedan od najmanje popularnih sportova nalazi na prvom mjestu po težini, iako izgleda tako jednostavno, međutim analizirajući sve ono kroz šta svakoga dana prolazi jedan profesionalni gimnastičar, teško se ne ostati pod dojmom da bi većina drugih sportista u suzama odustalo već nakon prvih gimnastičarskih treninga. Gimnastika iziskuje danas rijetko viđenu fleksibilnost tijela, pa nije ni čudno što upravo ti treninzi predstavljaju polaznu tačku za cijeli niz najjačih borbenih vještina koje postoje.

Podijeli članak