Kako održati "teretana tijelo" bez teretane?

Kućne vježbe

Čak i najodlučniji ljudi koji u svoju svakodnevnicu već dugo imaju utkanu obavezu svakodnevnog odlaska u teretanu, barem nekada dolaze u situacije koje im naprosto onemogućavaju njihovu dugogodišnju omiljenu rutinu. S druge strane, najveći je broj onih koji se iz nekih svojih razloga uopšte ne vide u tome da posjećuju fitness centre, ali bi svakako željeli imati zategnuto i čvrsto tijelo na kom se jasno ocrtavaju snažni mišići.

Obje grupe bi se tada trebale okrenuti vježbanju u kućnom okruženju, a pošto je moguća u svakom trenutku nabrojati na desetine različitih vježbi, profesionalci koji dođu u takve, za njih nepovoljne situacije, veoma pažljivo biraju samo najefikasnije vježbe sa sopstvenom kilažom. U nastavku provjerite kojih šest važi za najbolje od najboljih s kojima je moguće održati i izgled svog "teretana tijela" bez izlaska iz četiri zida.

Sklekovi

Najpoznatija i najčešće izvođena vježba sa sopstvenom težinom u kućnim uslovima, prva je ove vrste koju ne propuštaju rekreativci, ali ni najveći profesionalci kada su nekada onemogućeni da dođu do teretane. Sjajna je za mišiće prsa, tricepsa i ramena, a pri njihovom izvođenju doslovno svako može sebi pronaći dovoljno zahtjevan broj ponavljanja, bilo da je to nekome 10, nekome 20 ili 50, pa nekome možda i 100. Sporo i fokusirano izvođenje čini sklekove fantastičnima.

Propadanja između stolica

Kako je propadanje jedna od vježbi koja se i u najopremljenijim teretanama faktički izvodi u svojoj izvornoj verziji sa držanjem rukama kao jedinim kontaktom sa spravom, skoro pa isto je moguće napraviti i u sred kuće. Potrebne su dvije stolice kao oslonci, a spuštanja i podizanja će snažno pogoditi tricepse, prsa, pa čak i latove. Jednostavno se treba osloniti na naslonjače stolica, a jedino na šta treba paziti je to da se ne naginje previše naprijed kako se ne bi na bolan način osjetili efekti gravitacije.

Veslanje između stolica

Vježba koje se samo najdomišljatiji majstori fitnessa mogu sjetiti, a koja je toliko prosta da doslovno svako sebi u kući može napraviti ovu više nego efikasnu “spravu”. Za nju su potrebne dvije stolice i čvrsta drška metle ili neka slična šipka dovoljne debljine. Veslanje se izvodi jednostavno tako što se kreće sa poda iz početne pozicije i rukama se povlači sve do krajnje tačke i doticanja šipke prsima.

Duboka spuštanja

Praktično ovdje se radi o dubokim čučnjevima bez opterećenja tegovima, a izvodi se kako za vježbanje mišića nogu, tako i za povećanje kapaciteta pluća jer upravo pri dubokom spuštanju se otvara mogućnost maksimalnog dubokog udisaja. Držanjem ruku na kukovima, te udisanjem prilikom spuštanja, izdahnuti zrak treba tek nakon što se spusti skroz u krajnju moguću tačku i na putu prema gore. I oni koji vježbaju sa ogromnim kilažama na čučnju, sa izvedenih 50 ponavljanja ove vježbe i zatezanjem kvadricepsa pri svakom podizanju, osjetit će začuđujuće jaku napumpanost svojih butina.

Podizanja na prste

Još jedna od vježbi koju najsavremenija oprema u teretanama nije uspjela unaprijediti. Jedina razlika između vježbanja na spravi u teretani i kućne verzije sa debelom knjigom pod prstima ili na stepenici ili pragu, jednostavno je u dodatnoj kilaži koja se na spravama može dodavati. Ipak, i to može biti premošteno kroz veći broj ponavljanja, a 50 bi trebalo umoriti i snažno zategnuti i najjače listove.

Trbušnjaci

Vježba regije abdomena koju svi veoma dobro znaju. Ležeći sa savijenim nogama i stopalima na tlu, jednostavno se treba bez ikakve pomoći podići u “fetalni položaj”. Najbolja verzija je sa ukrštenim prstima iza glave, ali bez povlačenja tijela rukama i nasilnog savijanja vrata. Dakle, sav posao trebaju raditi trbušni mišići. Kao i kod ostalih vježbi, i najveći amateri i najveći profesionalci, veoma brzo će otkriti svoj broj vježbi koji vježbanje čini efikasnim i izazovnim.

Podijeli članak