Veće težine ili više ponavljanja: Šta je bolje?

Uvijek aktuelno pitanje

Pitanje koje se definitivno može okarakterisati kao uvijek aktuelno, budući da se svaki novi polaznik u teretanu to pita, ali i s obzirom na to da o oba pristupa postoje svojevrsni mitovi koji one sa manje znanja upućuju da jednu verziju vježbanja koriste tokom faza definisanja, a drugu tokom borbe za povećanje mišićne mase.

Kako bi dali pravi odgovor na pitanje o kom veoma često polemišu ne samo ljudi u teretanama, već i sami naučnici, prije svega ćemo pojasniti kada ovo pitanje dobija svoj puni smisao i kada se odgovor na to pretvara u efikasno oružje za borbu protiv situacije u kojoj se vježbač nalazi.

Svi oni koji su uspješno slijedili dugoročni fitness plan, prije ili kasnije su osjetili na svojoj koži kako izgleda tegobni period u kom napredak potpuno zastane iako se sve izvodi na isti način kako je već mjesecima unazad davalo odlične rezultate. Taj period i te situacije, u sportskom svijetu se naziva fitness stepenicama, odnosno fitness platoima, na koje je izlazak bio mukotrpan, ali na kojima vlada konstanta za čiji je prolazak potrebno nešto drastično promijeniti kako bi se stvari "otkočile" i nastavile odvijati u željenom smjeru. Upravo tada dolazi do pravog pitanja, šta raditi, povećavati kilaže ili povećavati broj ponavljanja u serijama...

Veći broj ponavljanja i povećanje snage

Za povećanje sveukupne snage tijela, a što kasnije za posljedicu ima i postizanje veće hipertrofije na treninzima i veći rast mišića, vježbanje sa velikim kilažama je ono što treba primijeniti u treningu. Međutim, stalno guranje većih i većih kilaža, veoma brzo će dovesti do sudara sa težinom koju nije moguće izbaciti, a konstantno igranje na granici mogućnosti, otvara ogroman rizik od povreda i sputavanja kompletnog napretka.

To je trenutak kada promjena strategije predstavlja pravi ključ za otvaranje novih vidika i puteva za probijanje barijera.

Povećanje broja ponavljanja i probijanje granica

Manje težine s kojima se vježba, ne znače i manje mišiće! Povećanje broja ponavljanja sa nešto manjim opterećenjima ne znači da osoba postaje slabija, naprotiv, takvom promjenom pristupa čini sebe značajno jačom.

Veći broj napravljenih ponavljanja, znači i razvoj veće izdržljivosti mišića. Ova metoda vježbanja na duže staze pomaže povećanju snage, iako se ne vježba sa velikim kilažama. Isto tako, ako se radi trening visokog intenziteta, topi se i veći broj kalorija.

Osnova cijelog ovog metoda vježbanja je u stavljanju fokusa na formu izvođenja svake vježbe, na snagu konekcije uma i mišića, te na maksimalno istezanje i maksimalnu kontrakciju prilikom izvođenja svakog pojedinačnog ponavljanja.

Sve to nikako ne treba iskoristiti kao potvrdu valjanosti mita da "veći broj ponavljanja treba raditi za definiciju", jer i faza dobijanja mase i faza rezanja naslaga polaze od načina ishrane, dok su treninzi manje-više jednaki kroz cijelu godinu. Obje ove metode treba koristiti kao nadopunu jedne drugom, a sa jedim zajedničkim ciljem postizanja najbolje tjelesne forme ikada.

Podijeli članak