Transformišite svoju formu kroz 10 malih koraka

Promjene dnevne rutine

Kada zamišljamo idealnu verziju sebe i svoje tjelesne forme, neminovno svi mi odmah počinjemo misliti "veliko", u smislu kako želimo izgubiti toliko i toliko kilograma naslaga, kako želimo dobiti toliko i toliko kilograma mišićne mase i slično. Kada bi samo sebi pomogli pojednostavivši stvari i krenuvši od malih koraka, sve bi postalo drugačije, a i sami veliki ciljevi bi postali lakše ostvarljivi.

Baš zbog toga navest ćemo 10 malih ali efikasnih koraka koje ulaskom u dnevnu rutinu jednostavno garantuju poboljšanje tjelesne forme.

1. Nabavka veće flaše vode koja će uvijek stajati na radnom stolu

Hidratacija u preporučenoj količini svakoga dana, najlakši je način drastičnog poboljšanja cijelog niza procesa u organizmu, ubrzanja metabolizma, smanjenja količine hrane koja se konzumira u obrocima, pa sve do povećanja elastičnosti i same ljepote kože. Također, veoma značajno je to što voda asistira u procesu probave na način pomaganja transporta glukoze u mišiće, što tokom samih treninga održava nivoe energije visokima.

Zbog toga bodybuilderi tokom treninga nikada ne zaboravljaju na konstantnu hidrataciju, a to je i razlog zašto bi na vidnom mjestu uvijek trebali imati veću flašu vode uz čije često korištenje će dostizanje 2 unesena litra tekućine (koliko je preporučeno kao optimalno) u organizam tokom dana postati ubičajna dnevna praksa.

2. Pola sata sna više svakoga dana

Odlazak u krevet, zatim zadržavanje još pola sata – sat, pa i više, teško buđenje, veće količine kofeina kako bi došli sebi, otprilike tako izgleda završetak i samim tim i početak idućeg dana kod većine ljudi. Ako bi svako sebi uveo malu promjenu koja se ogleda u ranijem odlasku na spavanje od samo pola sata, mnogo toga bi se promijenilo. Tijelo automatski tokom cijelog sutrašnjeg dana funkcioniše na bolji način, manje je prisutnog umora, manje hormona stresa u krvi, nivoi energije su veći, uređeniji je i apetit, a sve zajedno to znači i početak promjene tjelesne forme nabolje.

3. Odabir određenog vremena samo za trening

Kreiranje navika usmjerenih ka određenom cilju, pola je urađenog posla. Samim tim i odabir određenog termina za trening i njegovo poštovanje svakoga dana, omogućava i detaljno uređenje svih ostalih obaveza tokom dana, ali i tempiranje samih obroka na idealan način, što u konačnici ne znači ništa drugo do rapidno brz napredak ka zacrtanom fitness cilju.

4. Preskakanje predjela i deserta

Ako ste jedna od osoba koja je svjesna da mora popraviti svoj odabir namirnica i prije svega smanjiti količinu dnevnog unosa kalorija, prvi i osnovni korak je eliminisanje slatkiša iz ishrane. To vodi do jasnog zaključka da desert jednostavno treba izbaciti iz svojih obroka. Druga stvar, eliminisanjem i predjela, moguće se spasiti od dodatnih kalorije koje upravo same mogu napraviti razliku između kalorijskog deficita koji znači mršanje, i kalorijskog suficita koji znači dodatno debljanje.

5. Fotografisanje svog sedmičnog napretka

Kazaljka vage nije dovoljno dobro mjerilo, posebno kada se uz korigovanje ishrane i redovno vježba. Mnogo realniji uvid u situaciju dat će mjerenje obima metrom, a najjednostavnija ali i najjače motivirajuća opcija je fotografisanje napretka svake sedmice, uvijek istoga dana i u istom terminu, kako bi se izbjegle eventualne razlike nastale kao rezultat pojedenih obroka prije fotografisanja. Na taj način svako može veoma jednostavno kroz 3 do 4 mjeseca uvidjeti dokle se stiglo na putovanju ka pred sebe postavljenom fitness cilju.

6. Eliminacija začina

Ciljani efekat eliminacije dodatnih začina iz obroka je veoma sličan efektima izbjegavanja predjela i deserta. Kečap i slični dodaci hrani za poboljšanje okusa imaju i svoju kalorijsku vrijednost na koju ne treba zaboraviti, ali čak i oni začini kod kojih je ovaj faktor zanemariv proizvode efekat unosa većih količina hrane nego što je to potrebno, pa indirektno važe za sputavajući faktor na putu ka dobroj formi.

7. Izbjegavanje alkohola 30 dana

Kako je u tečnom stanju poput same vode koja nema kalorijsku vrijednost, a i kako nema slatkoću poput sokova, alkoholna pića se uzimaju zdravo za gotovo bez i same pomisli da možda i ona imaju neku kalorijsku vrijednost. Tada problem izlazi na vidjelo jer 1 gram alkohola sadrži čak 7 kalorija, a to je samo dio problematike. Alkohol potiče dehidrataciju, sputava testosteron i djeluje loše na cijeli niz procesa u organizmu, pa je 30 dana izbjegavanja alkohola jedan mali ali istovremeno korak koji znači itekako mnogo za tjelesnu formu.

8. Kupovina torbe za trening

Sportska torba ili ruksak namijenjen samo za potrebe treninga, omogućava konstantnu organizovanost i ujedno podsjetnika na vježbanje. Držanje spremnih stvari u torbi, bilo da se ona nalazi u kući ili u gepeku automobila, svakoga puta podsjeća da je vrijeme za treniranje, čak i daka opadne motivacija i odgađa se produženje članarine u teretani.

9. Vršenje sopstvenog istraživanja

Prije samog ulaska u teretanu, nikako ne želite lutati od sprave do sprave i provoditi desetine minuta pokušavajući uopšte shvatiti kako se na njima vježba i koji mišić pogađaju. Isto tako, kada se već određeni period vježba i dosegne se određeni nivo kog bi trebalo unaprijediti, tada je vrijeme za nabavku suplemenata, a o čijim efektima i primjeni bi ponovo trebalo napraviti sopstveno istraživanje, bilo na internetu, bilo kod nekoliko iskusnijih vježbača, i na taj način kreiranja  predstave u glavi šta je to što treba ili ne treba. Bodybuilding kao krajnja grana fitnessa i tjelesnih transformacija, prvenstveno je zasnovan na znanju, pa tako i treba pristupiti.

10. Suočavanje sa svojim glavnim problemima

Ovaj dio možda ne zvuči uopšte kao neki mali korak, ali u suštini to zaista jeste.  Jednostavno, ako ste shvatili da je vaša najveća kočnica napretka u slabim i neredovnim treninzima, već od sutra krenite u teretanu, uplatite članarinu za cijeli mjesec i samim tim ćete sami sebi garantovati da ćete biti redovni i dobro trenirati. Ako je s druge strane temeljni problem u ishrani, bacite se na istraživanje, posavjetujte se sa iskusnima, angažujte trenera ili napravite bilo koji korak koji vodi do rješavanja problema i znači pomicanje sa mrtve tačke.

Podijeli članak