Bivši bodybuilderi koji su izgubili većinu mišića

Nekada ogromni, a danas..

Umjetnost izgradnje tijela, kako mnogi drugačije nazivaju bodybuilding, sport je koji zahtijeva posjedovanje najveće moguće psihičke snage, jer samo oni najodlučniji mogu dostići vrhunske nivoe i ostaviti veliki trag iza sebe. Međutim, od same izgradnje impresivne tjelesne građe kojom se može pohvaliti samo dva posto stanovništva na Planeti, teži je proces održavanja iste i sprečavanja gubitka skoro pa kompletne godinama građene mišićne mase.

Uvijek su interesantne najnovije fotografije nekada elitnih bodybuildera, a zbog enormnog gubitka mišićne mase veliki dio njih izgleda zaista tužno.

Mustafa Mohammad

Bodybuilder jordanskog porijekla sa austrijskom adresom, jedna je veoma intrigantna ličnost ovog sporta. On se prvi put takmičio 1989. godine da bi sa BB scene praktično nestao sve do velikog povratka 2001. godine. Sve do 2006. godine se konstantno takmičio, nastupivši čak i na Mr. Olympiji gdje je ostvario 10. poziciju što je bio njegov najveći uspjeh u karijeri, zajedno sa 7. mjestom na Arnold Classicu godinu kasnije. Nakon toga pokrenuo je vlastiti fitness centar u Beču, te se potpuno posvetio poslovnim uspjesima očigledno prestavši i trenirati, a njegova fotografija koja je nastala samo tri godine kasnije potpuno je šokirala javnost.

Jean Pierre-Fux

Švicarac Jean Pierre-Fux koji je nekada rame uz rame na bini stajao sa skoro pa jednako ogromnim Ronniejem Colemanom, iza sebe ima veoma tužnu priču. Kada je bio na svom vrhuncu, za potrebe snimanja Flex magazina izvodio je čučanj sa 305 kilograma tegova na leđima. Došlo je do otkaza, nije mogao ustati, a kako nije imao spottera iza leđa, brutalna težina tega ga je srušila na tlo izazvavši mu teške povrede koljena i kvadricepsa. Nakon dvije sedmice provedene u bolnici i operacija oba koljena, nikada se više nije uspio vratiti takmičarskom bodybuildingu. Jasno je šta se dogodilo sa njegovom mišićnom masom zbog koje je slovio za jednog od "mass monster" bodybuildera...

Tom Prince

Nekadašnji profesionalni bodybuilder Tom Prince svoju IFBB PRO karticu je zaradio 1997. godine na NPC National championshipu, gdje je bio apsolutni pobjednik. Hvatao je zalet za velike uspjehe koji su bili nadomak njega, pa je čak nastupio i na Mr. Olympiji. Međutim, tokom priprema 2003. godine došlo je do zastoja funkcionisanja bubrega, pa je nakon prolaska kriznog perioda ubrzo objavio okončanje bodybuilding karijere. Danas sa svojom suprugom vodi uspješnu kompaniju, te je iznimno poštovan u svijetu bodybuildinga, iako njegovom velikim mišićima više nema ni traga.

Dorian Yates

Dorian Yates je jedna od najznačajnijih ličnosti bodybuildinga koja je svojom monstruoznom pojavom potpuno preusmjerila ideale bodybuildinga u drugom smjeru. Prvi "mass monster" je tako čak šest godina zaredom osvajao titulu Mr. Olympia, a i nakon završetka karijere je ostao velika zvijezda čijoj tjelesnoj građi se i dalje svi dive. Ipak, teško se oteti dojmu da se slavni Dorian jednostavno duplo smanjio, te je pomalo teško zamisliti da je uopšte on bio taj čiji su put slijedili masivni bodybuilderi sve do današnjeg.

Ronnie Coleman

Najveća bodybuilding legenda sa liste, te jedna od par najvećih općenito. Rekorder po broju osvojenih titula Mr. Olympia Ronnie Coleman, svoje uspjehe na bini je skupo platio zdravljem, pa je od povlačenja iz takmičarskog bodybuildinga 2007. godine podvrgnut cijelom nizu operacija. Posljednja, koju je imao 2016. godine i kojom je nakon 11 sati rada hirurga dobio nove kukove nakon čega je doslovno morao ponovo učiti hodati, djelovala je na drastično smanjenje njegovih prepoznatljivih monstruozno velikih mišića. Ipak, Coleman je u srcu šampion, pa se bez prestanka uveliko bori za vraćanje većeg dijela mase koju je prije imao.

Podijeli članak