Vježbe s kojima Cristiano Ronaldo održava formu

Specifične vježbe asa

Fantastični fudbalski as Cristiano Ronaldo koji već godinama važi za ponajboljeg igrača svijeta, ne samo da je majstor svog sporta kakvog će dugo pamtiti brojne liste rekorda, već je ujedno i jedan od najbolje isklesanih ne samo fudbalera već i sportista generalno.

Već sada sasvim sigurno najbolji igrač Real Madrida svih vremena, veoma često otkriva javnosti svoje rutine vježbanja, a dobar dio vježbi koje izvodi posve su specifične i definitivno nisu među često izvođenima. U nastavku donosimo nekoliko specifičnih vježbi s kojima Portugalac održava svoju impresivnu tjelesnu formu.

5. Sjedenje uz zid

Čovjek čije noge važe za jedne od najskupljih na svijetu, snažnim i spremnim ih održava sa vježbom koju je moguće izvoditi bilo gdje i za šta je potreban samo zid kao potpora leđima. Postoje dvije opcije, prva je samo sjedenje uz zid što je više vježba izdržljivosti, kao i druga – čučnjevi. Kombinacija obje varijacije je odlična i vodi noge do pune iscrpljenosti.

4. Istezanje/fleksibilnost

Vježba istezanja sa otpornim kablovima fiksiranim na stopala, jedna je od onih koje se prvenstveno mogu svrstati među joga i pilates vježbe, a kako se upravo na taj način izvrsno istežu zadnja loža i gluteusi, CR veoma dobro zna da je baš to vježba koja mu treba nakon jakih aktivnosti.

3. Ojačavanje jezgre i vježbe poboljšanja stabilnosti

Cristiano Ronaldo mnogo pažnje posvećuje jačanju jezgre tijela i poboljšanju stabilnosti tijela. Otporna traka oko vrata prilikom izvođenja vježbe, povlači ga prema dole tako da mora stabilzovati pozu mišićima jezgre tijela sprečavajući savijanje kičme.  Također koristi i loptu prilikom pravljenja ovih znatno otežanih iskoraka sa zaokretom, a ponovo se radi o kičmi i izazovu stabilnosti i izvođenju ravnomjernih zaokreta.

2. Jačanje kukova i oblikusa

Još jedna vježba koja pokazuje koliko ozbiljno vježbanju pristupa ovaj as svjetskog fudbala, jer davno je on prevazišao vježbe za najveće mišiće, pa veliku pažnju posvećuje manjim ali veoma važnim dijelovima. Pilates oprema mu i ovdje pomaže da aktivira aduktore, mišiće koji su direktno vezani za kukove, kao i da aktivira bočne trbušne mišiće.

1. Trbušnjaci sa pilates lopte

Poznat po izvanrednim trbušnjacima, dio treninga Cristiana Ronalda koji se odnosi na ovu grupu mišića, uključuje i izvođenje trbušnjaka sa pilates lopte, što prije svega iziskuje veliki nivo stabilnosti, te ujedno pored rada trbušnjaka i učešće gluteusa pa i nogu.

Podijeli članak