Tri velika efekta naizgled beskorisnog "planka"

Fenomenalni uticaji

Plank vježba možda naizgled djeluje kao prelagana i beskorisna, ali daleko od toga da je ijedno tačno. Štaviše, radi se o fantastično efikasnoj vježbi od koje nakon 2 minuta počinju odustajati i najjači. 

Brojni su pozitivni efekti planka, a tri se izdvajaju kao daleko najjača i najefikasnija.

Poboljšanje balansa i držanja tijela

Snažan uticaj na kompletnu tjelesnu jezgru i zahtjevan položaj održavan do otkaza, u konačnici podiže balans tijela na viši nivo i u mnogome popravlja držanje. Jači mišići tjeraju kičmu na držanje pravilnijeg položaja, što za rezultat ima ljepše i pravilnije držanje.

Uklanjanje bola u donjem dijelu leđa

Bol u donjem dijelu leđa je u nekom trenutku života osjetila čak svaka treća osoba. To najbolje govori o slabosti jezgre tijela ako se ona vježbanjem ne ojačava. Kada se ojačaju trbušni mišići, sa svim svojim centralnim i bočnim dijelovima i kada se ojačaju sami mišići donjih leđa i gluteus, neće ni dolaziti do trenja kičmenog diska.

Poboljašnje fleksibilnosti

Cijelo tijelo postaje fleksibilnije kada se ojačaju njegovi stabilizatori sa prednje strane, što naravno, predstavlja trbušne mišiće. Tako čestim izvođenjem planka, fleksibilniji postaju također i mišići leđa, pa i nogu i ruku, što tijelo čini funkcionalnijim i manje podložnim povredama.

Podijeli članak