Loši momci: 10 najgore disciplinovanih fudbalera

Psiha

Da je pored fizičke snage i talenta jedan od najvažnijih faktora i psihička snaga, često se možemo uvjeriti kroz primjere sjajnih i talentovanih igrača koji zbog svog ludila i nediscipline često i ne postanu ono što bi s takvim talentom mogli, pa nerijetko i dovedu svoje karijere u pitanje.

U sezoni 2016/17 koja je iza nas, deset igrača Liga petice se posebno izdvojilo zahvaljujući nedisciplini i broju zarađenih isključenja i javnih opomena.

10. Jose Holebas

14 žutih kartona argentinskog defanzivca koji nosi dres engleskog premierligaša Watforda, odlično oslikavaju borbu za opstanak kakvu su vodili igrači ovog kluba, te iz koje su na kraju izašli kao pobjednici sa šest bodova iznad "crvene linije". Ipak, Holebas je zaista pretjerivao jer na primjer samo nekoliko igrača je u historiji uopšte uspjelo dobiti 15 javnih opomena.

9. Miguel Barios

6 žutih i 2 crvena kartona za još jednog igrača Watforda na listi, već su snažan dokaz tvrdnji svih onih igrača koji su kritikovali prljavu i udaračku igru ovog tima. Vrijedi napomenuti da se radi o jedinom klubu koji ima više od jednog svog igrača na ovoj listi. Inače, Barios je i od ranije poznat po svom temperamentu, a svojevremeno je bio i na naslovnicama iz takvih razloga, kada je glavom udario Alvara Moratu.

8. Cheick Doukoure

6 žutih i 2 crvena kartona igrača Metza, pokazatelj su da se i u Francuskoj često igra žestoko. 24-godišnji Cheick Doukoure je uz šest žutih kartona zaradio i dva crvena od kojih je jedno bilo direktno isključenje zbog starta koji je samo pukom srećom prošao bez loma noge protivničkog igrača.

7. Dominik Kohr

12 žutih i 1 crveni karton Dominika Kohra, bili su dovoljni da se spomene i jedan član njemačke Bundeslige na listi najnedisciplinovanijih igrača. Radi se o igraču koji je na početku sezone zaradio žestoku povredu od koje se uspio oporaviti za samo mjesec dana, da bi nakon toga na 23 odigrana meča uspio skupiti čak 11 žutih kartona.

6. Nicolas Pallois

8 žutih i 2 crvena kartona zarađena u sezoni, dovoljni su bili da Nicolas Pallois zauzme šestu poziciju među najnedisciplinovanijim igračima sezone. Kako je počeo sezonu u svom Bordeauxu, tako je i završio, zarađujući crveni karton u posljednjem meču sezone igranom protiv St. Etiennea.

5. Uche Agbro

12 žutih i 2 crvena kartona, statistika je momka koji, vjerovali ili ne, također igra pod ugovorom sa engleskim Watfordom, samo što je sezonu proveo u redovima španske Granade. Nigerijski ratnik je stekao reputaciju igrača koji sije strah među protivnike, a broj zarađenih javnih opomena u sezoni, dovoljno govori i zašto je to tako.

4. Mario Balotelli

5 žutih i 3 crvena kartona, to je statistika Marija Balotellija. U stvari, kako bi uopšte jedna ovakva lista prošla bez pomena Super Marija, napadača čiji osnovni zadatak je da samo kruniše akcije svog tima i trese protivničke mreže. Italijan s porijeklom iz Gane, tipični je primjer vanserijski talentovanog igrača kog je psiha onemogućila da dostigne stepen najboljih od najboljih koji se bore za Zlatnu loptu.

3. Juraj Kucka

8 žutih i 3 crvena kartona Juraja Kucke, jedan su od pokazatelja žestoke i ne toliko lijepe igre posrnulog italijanskog giganta AC Milana. Slovak je imao brojne ratničke duele na terenima, a za neke od njih je slao i javna izvinjenja.

2. Yannick Cahuzac

5 žutih i 4 crvena kartona, uspio je tokom sezone zaraditi igrač francuske Bastije Yannick Cahuzac. Ono što je posebno interesantno je to što se uopšte ne radi o kostolomcu zadnje linije, već o veznom igraču!

1. Gabriel Paleta

Defanzivac AC Milana Gabriel Paleta, u protekloj sezoni je zaslužio neslavno priznanje za najgore disciplinovanog igrača jer u njegovoj statistici stoji 6 žutih i čak 5 crvenih kartona. U ovo dostignuće je krenuo još od prvog kola kada je u posljednjoj minuti meča s Torinom skrivio jedanaesterac. Doduše, tada je ispao heroj jer je penal promašen, a Milan pobijedio sa 3:2. Ipak, u nastavku sezone je bio više brutalan nego heroj, pa se zbog svega toga našao na čelu ove liste.

Podijeli članak