Top 10 najefikasnijih borilačkih vještina

Koja je najžešća?

Višegodišnje treniranje bilo koje od velikih borilačkih vještina, osobi daje sposobnosti mnogostruko veće u odnosu na ostale ljude, pa se s pravom može reći da je to način legalnog nošenja ubitačno oružja ma gdje bili.

Ako bi više boraca približno jednakih, visokih nivoa u svojim borilačkim vještinama stali jedni naspram drugih, tek tada bi na vidjelo izašla efektivnost svake od njihovih zasebnih vještina. Deset drevnih borilačkih vještina se smatra najboljima od najboljih, ali ostaje pitanje koja je zaista najefikasnija bez direktnog uticaja sposobnosti pojedinih boraca na odabir?

10. Tradicionalni karate

Veoma efikasna borilačka vještina koja kod boraca stvara osjećaj za detaljan ulazak u samu filozofiju udaraca. Kod većine velikih boraca, tradicionalni karate je sama osnova. Ono što mu ne ide u prilog je bodovni stil takmičenja, gdje se borba prekida svakoga puta kada neki od boraca izvede uspješan udarac.

9. Boks

Boks je prema istraživanjima najteži sport na svijetu kada se gledaju svi fizički i psihički elementi koje iziskuje njegovo treniranje i takmičenje na ozbiljnom nivou. To što se noge ne koriste konkretno za udaranje, ne znači da nemaju ulogu u ovoj drevnoj vještini. Kretanje, izbjegavanje i kreiranje ofanziva, polaze upravo od nogu, a to što se u boksu dva borca bore dok jedan ne neutrališe napade drugog, čini ga sigurnom osmom najefikasnijom borilačkom vještinom.

8. Kik-boks

Napredna verzija boksa praktično je vrsta spoja karatea i boksa, gdje su i udarci rukama i nogama zastupljeni na način da se na takmičenjima ide u full contact i naravno, nema prekidanja borbe nakon uspješno plasiranih udaraca.

7. Judo

Judo je takozvana "nježna vještina" gdje se na pametan način koristi snaga protivnika i usmjerava protiv njega samog. Olimpijski je sport, ali i slavna borilačka vještina koja za razliku od karatea i obje vrste boksa, često ima i svoj produžetak borbe na tlu. Judo je osnova drugih, još efikasnijih borilačkih vještina.

6. Tae Kwon Do

Prilično spektakularna borilačka vještina koju također možemo vidjeti i na Olimpijskim igrama, bazirana je na velikoj pokretnosti, u darcima nogama i velikom radu na fleksibilnosti boraca. Većina "posla" u Tae Kwon Dou se obavlja sa distance i defanzivni dio se svodi na izbjegavanje protivničkih udaraca, pa zbog toga sjajna vještina poput ove ipak ne može biti više plasirana od šestog mjesta.

5. Jiu Jitsu

Jiu Jitsu je poput napredne verzije Judoa u kom su borci osposobljeni kako za borbu na nogama, tako i na parteru. Brazilska verzija Jiu Jitsu je u novije vrijeme stekla status legendarne jer se ta vještina pokazala zaista razornom i protiv boraca ostalih borilačkih vještina.

4. Kyokushin karate

Mnogo brutalnija verzija karatea od tradicionalne, dozvoljava full contact borbe gdje je cilj onesposobiti protivnika, koristi udarce rukama, nogama, ali i često koljenima i nadlakticama. Dobar dio treninga Kyokushin karatea se svodi na pripremanje tijela za primanje udaraca, ne samo na blokiranje u svom defanzivnom dijelu. Problematika kod ove borilačke vještine je ta što su zabranjeni udarci šakama u lice, što u slučaju borbe protiv boraca druge vještine, Kyokushin karatistima nikako ne ide na ruku.

3. MMA

Danas daleko najpopularnija borilačka vještina, slavu je zasnovala na brutalnosti borbi u kavezima, gdje borci ovih mješovitih borilačkih vještina naprosto daju dojam da su nadmoćni u bilo kakvoj borbi i protiv bilo kakvih protivnika. Objedinjuje elemente karatea, kik-boksa i jiu jitsua i proizvodi zaista kompletne borce.

2. Kung Fu

Postoji više vrsta Kung Fua, a u ovom slučaju kao ekstremno efikasne borilačke vještine smatraju se Shaolin Kung Fu i Win Chun Kung Fu. Stvar je u tome što to nisu samo tipične borilačke vještine, već i način pripremanja boraca za rat. Mnogo se radi na povećavanju izdržljivosti Kung Fu boraca, pa ne čudi što su neka istraživanja pokazala da monasi ratnici imaju mnogostruko jače kosti i lobanje od "običnih" ljudi. Kung Fu sprema borce da u kratkom vremenu plasiraju što više udaraca i da pritom budu nevjerovatno precizni.

1. Muay Thai

Tajlandski boks poznat kao Muay Thai, može se nazvati najbrutalnijom borilačkom vještinom u kojoj se koristi kompletno tijelo za udaranje. Tajlandski bokseri su stravični borci šakama i nogama, a koljena i laktovi su im poput ubitačnih oružja. Ono što je posebno zanimljivo je čvrstina njihovih cjevanica koje godinama jačaju udarajući u stabla banane i slične tvrde predmete, pa ne treba ni čuditi što su čelične tvrdoće i udarajući u netreniranu nogu veoma je lagano mogu slomiti.

Podijeli članak