Šta učiniti kada ruke jednostavno ne napreduju?

Otkočite napredak

Trenirate već duži period i posebna želja vam je da unaprijedite obim ruku, međutim bicepsi i tricepsi jednostavno stagniraju i napredak već duže vrijeme izostaje. Ako to opisuje vašu situaciju, onda bi sljedeći savjeti stručnjaka mogli konačno pokrenuti stvari nabolje.

1. Prestati trenirati sve, privremeno

Kontradiktorno na prvi pogled, međutim obustavljanje treninga na 7 ili 10 dana i potpuni odmor tijela i posvećenost drugim stvarima, osvježit će mišiće i učiniti ih spremnim za početak napretka. Nekada, da bi se popeli na nove platoe prilikom dugog penjanja, potrebno je skupiti energiju, duboko udahnuti i nastaviti dalje. Tako je i u ovom slučaju kada će pauza služiti za regenerisanje snage ali i osnaženje volje.

2. Prebacivanje na drugi program treninga

Ako se stalno ponavlja jedan te isti trening program, koliko god on bio zahtjevan napredak će u jednom trenutku biti zaustavljen i to iz prostog razloga što se tijelo naviklo na takve izazove. I manje promjene nekada znaju pokrenuti stvari, a posebno radikalna promjena trening programa. Čak i oni vježbači koji su u fantastičnoj tjelesnoj spremi, nakon promjene trening programa osjetit će upale pojedinih mišića što je najbolji pokazatelj koliko za napredak znači povremeno uvođenje promjena.

3. Povećanje unosa kalorija

Kalorije stoje iza svakog napretka, stagnacije i nazatka. Prosto je nemoguće napraviti unapređenje bilo koje grupe mišića kada ne dolazi dovoljno goriva. Kod procesa izgradnje mišića, kao što je poznato, posebno važnu ulogu ima unos proteina. Generalno, kada se tako snažno udari u "plato" kog je teško zaobići i nastaviti napredak u rastu ruku ili bilo koje druge grupe mišića, potrebno je početi jesti više i kaloričnije, sa posebnom pažnjom na povećanje gramaže unesenih proteina ishranom i tijelo će tako biti naprosto natjerano na nastavak napretka.

Podijeli članak