Ovo su najbolji prirodni pržači masti

Namirnicama do forme

Pržači masti su inače supstance koje imaju sposobnost da podignu tjelesnu temperaturu i broj otkucaja srca tako da čak i tokom mirovanja doprinesu procesu topljenja naslaga sala. Iako postoje brojni dodaci ishrani koji rade na taj način i koriste se za "klesanje" trbušnjaka i svih ostalih mišića, također se pomenute supstance mogu pronaći i u svom prirodnom okruženju - unutar određenih namirnica.

Na taj način njihovi efekti su čak i neuporedivo manje opasni od laboratorijski izdvojenih i sintetički razvijenih pržača masti. Posebno ćemo obratiti pažnju na njih pet.

Ekstrakt zelenog čaja

Iznimno cijenjeni zeleni čaj, snažni je diuretik i sjajni antioksidans koji uživa veliku popularnost u svijetu, posebno od strane fitness stručnjaka. Ono što je interesantno za zeleni čaj je to da i pored pomenuta dva glavna svojstva, naučno dokazano potiče i proces skidanja masnih naslaga. U istraživanju koje je imalo za predmet istraživanje uticaja ekstrakta zelenog čaja na tjelesnu formu čovjeka, kao zaključak je navedeno da je "ekstrakt zelenog čaja uticao na značajno smanjenje nivoa indeksa tjelesne masnoće" kod ispitanika. Radilo se o velikim dozama koje su se sastojale od 5 do 6 šolja zelenog čaja dnevno.

Prah ljute papričice

Prah ljute kajanske papričice, često nazivan i kao čili, izrazito je termogena namirnica koja je sposobna podići tjelesnu temperaturu. Tajna se krije u kapsaicinu, čuvenom sastojku koji je odgovoran za zapaljujuće ljuti osjećaj u ustima, a koji dokazano ubrzava metabolizam, ali i ima još cijeli niz pozitivnih efekata na ljudsko zdravlje.

Kofein

Česta tema naučnih istraživanja su efekti kofeina na različite procese u ljudskom organizmu. Jedna od interesantnih činjenica je ta da kofein također spada među namirnice koje potiču zagrijavanje tijela i tako na posredan način radi protiv viška masnih naslaga. Da bi se taj efekat u potpunosti postigao, praksa bi trebala biti unos 100mg kofeina svaka 2 do 3 sata. Međutim, važno je imati na umu da prevelik unos kofeina proizvodi negativne efekte, od nervoze pa do nesanice ako se unosi u kasnim satima.

Hrom pikolinat

Radi se o klučnom minearlu kog je moguće pronaći u sastavu brokula i ostalog zelenog povrća. Ono što je dokazano jeste da ovaj mineral kontroliše nivoe šećera u krvi što je važno u smislu da snižava uticaj unesenih ugljikohidrata i tokom pokušaja smanjenja tjelesne masnoće. Snažno ubrzava metabolizam i što je za našu temu važno, jedan je od najboljih prirodnih termogena koji se mogu unijeti ishranom.

Voda

Iako zvuči čudno, voda je jedan od najbitnijih elemenata čak i kada se govori o procesu mršanja i borbe sa masnim naslagama. Interesantno je da voda ima snažan uticaj i kao termogen, a istraživanje koje je detaljno ispitalo uticaj ispijanja preporučena 2 litra vode dnevno, prikazalo je krajnji rezultat da je upravo voda unesena u toj količini odgovorna za spaljivanje 95 kalorija.

Podijeli članak