7 Prednosti Kettlebell treninga

Sa samo jednom spravicom

Kettlebell može biti svestran komad opreme. On dolazi u raznim težinama, a vi ćete imati koristi od posjedovanja barem jednog za vašu kućnu teretanu.

Donosimo vam sedam razloga zašto trebate kettlebell u svom režimu vježbanja.

Jedna spravica - višestruke vježbe

Postoji niz vježbi koje možete uraditi s kettlebellom: Zamah, trzaj, i sl. Kettlebell je odličan za jačanje vašeg donjeg dijela leđa, i glutesa.

Kardio + trening snage

Da, s ovim rekvizitom ćete istovremeno odraditi trening snage u cardio zoni. Trening s kettlebellom je pravi izazov za vaše aerobne i anaerobne kapacitete. S ovim rekvizitom u kratkom vremenu dobivate sve, ali morate to i zaraditi teškim i stresnim treningom.

Jačanje i sprečavanje ozljeda

Jedan od najvažnijih i najviše zanemarenih dijelova tijela je rame. Postoji nekoliko vježbi koje možete uraditi s kettlebellom koje vam mogu pomoći poboljšati stabilnost ramena, i raspon kretanja.

Visoka kalorijska potrošnja

Ovaj rekvizit omogućuje izvođenje vježbi koje istovremeno aktiviraju više mišićnih skupina i samim time pojačavaju kalorijsku potrošnju u treningu. Veliki broj ponavljanja kompleksnih vježbi s vrlo kratkim pauzama rezultirat će vrlo efikasnim treningom s ciljem visoke kalorijske potrošnje.

Izgradite snagu i koordinaciju

Kettlebell zahtijeva da pomičete ruke. Ovo je glavni trening kako biste povećali čvrstoću stiska i podlaktice. Prebacivanje s dvostrukog na jednostruki oslonac za ruke ne samo da pomaže pri čvrstoći prianjanja, nego također pomaže u koordinaciji vaših pokreta.

Trening kod kuće

Za trening s kettlebelom potrebna su vam doslovno 2 kvadrata. Ovaj trening možete odraditi kod kuće, na otvorenom, u teretani ili u dvorani. Osim malo prostora, neće vam trebati ni puno vremena. Veliki broj ponavljanja, kompleksne vježbe i kratke pauze, rezultiraju i vrlo kratkim i efikasnim treningom. Sa 30 minuta, 4-5 puta sedmično možete postići odlične rezultate.

Zabava

Trening vam nikada neće biti dosadan. Veliki broj programskih sadržaja i mogućnost uticaja na razvoj različitih sposobnosti, odnosno kombinacija različitih tipova treninga nikada vas neće uvesti u dosadnu rutinu. Svaki trening je drugačiji izazov i borba s vlastitim mogućnostima. Postavljajući sebi uvijek ciljeve za drugačiji trening, lakše ćete se motivirati na rad, nego da ponavljate težak trening za koji već unaprijed znate kakav će stres ostaviti na vas.

Podijeli članak