5 recepata za zdrave tortilje

Zdravi zamotuljci

Tortilje su jedan od najtraženijih i mnogima najdražih zdravih obroka. Ideja za njihovu pripremu je doslovno - nebrojeno puno, a ograničenja što se tiče sastojaka gotovo da nema.

Tortilje su zbog lana bogate omega-3 masnim kiselinama, a idealne su za sve koji preferiraju prehranu sa puno proteina i masti. Donosimo vam 5 ideja kako pripremiti tortilje, od onih s piletinom, crvenim mesom, ribom ili vegetarijanskih.

Tortilja s avokadom i pilećom šunkom

Sastojci:
2 tortilje
150 g pileće šunke
150 g sira, može cheddar
2 kašičice jogurta
2 kašike posnog sira
1 manji avokado, zreliji
1 manja glavica luka
1 manji paradajz

Priprema:
Pileću šunku i cheddar narežite na trakice. Luk također. Paradajz i avokado narežite na kockice. Posni sir pomiješajte s jogurtom. Na svaku tortilju stavite polovinu smjese posnog i jogurta pa preko raspodijelite sve ostale sastojke i na kraju umotajte tortilju. Dobro zatvorite na krajevima da vam se ne raspadne.

Tortilja s mljevenom govedinom

Sastojci:
2 tortilje
200 g mljevene govedine (goveđi but)
1 manja glavica luka
začini: so, biberr, peršun
3 kašičice posnog sira
1 paradajz
par listova salate
1 kašičica maslinovog ulja

Priprema:
Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja pa prodinstajte na sitno narezan luk. Kad se luk omekša, dodajte meso i začine. Dinstajte dok meso ne dobije lijepu zlatno.-smeđu boju pa kad je gotovo izvadite u posudu i ostavite da se hladi. Kad se meso ohladi dodajte mu posni sir i dobro promiješajte.

Na svaku tortilju stavite polovinu smjese mesa pa na njega naslažite na fete narezan paradajz i listove salate. Umotajte tortilju da vam nigdje ništa ne ispada i uživajte u ovom visokoproteinskom obroku.

Tortilja s tunom i brusnicama

Sastojci:
1 tuna iz konzerve
2 kašike brusnica
2-3 lista salate, puterica ili kristalka
1 šaka rukole

Priprema:
Jednostavno na tortilju samo posložite salatu, rukolu, brusnice pa ocijeđenu tunu. Dobro umotajte i možete odmah jesti.

Veganska tortilja s lećom

Sastojci:
1 tortilja
2 cherry paradajza
1/2 paprike
malo peršuna
100 g leće
začini: so, biber, chilly
malo maslinovog ulja

Priprema:
Leću je najbolje koristiti onu kuhanu, iz limenke jer ćete tako uštedjeti na vremenu. Na tavi zagrijte ulje pa nakratko stavite bijeli luk, tek da se zacakli. Procijedite leću i istresite u ulje s bjelim lukom, dodajte začine i malo prodinstajte da se arome sastave. Potom istresite leću na tortilju i dodajte na kockice narezanu papriku i na četvrtine narezan cherry paradajz. Na kraju, dodajte malo svježeg peršuna pa dobro umotajte tortilju. Ovo savjetujemo jesti toplo.

Tortilja s omletom

Sastojci:
1 tortilja
2 jaja
1/2 paradajza
začini: so, biber, origano
1/2 kašičice maslinovog ulja

Priprema:
Na tavi zagrijete malo maslinovog ulja i bacite paradajz narezan na kockice. Dok se paradajz dinsta, u posudici umutite jaja, dodate začine i potom jaja prelijete preko paradajza i ispečete kao klasičan omlet. Kad je gotovo istresete na tortilju i umotate. Dobro zatvorite na rubovima da vam jaja ne ispadaju.

Podijeli članak