Zašto su omega-3 masti ​neophodne za funkciju mozga?

Namirnice u kojima ih možete pronaći kako biste nahranili mozak

Vjerovanto su vam već dobro poznate sve pozitivne strane omega-3 masnih kiselina kada je naš kardiovaskularni sistem u pitanju. Jeste li znali da su ove masnoće izuzetno važne i za vaš mozak?

Zašto su omega-3 masti ​neophodne za funkciju mozga?

Naš mozak se sastoji od 60% masti, te su mu potrebne omega-3 masnoće kako bi pravilno funkcionisao i razvijao se. Istraživanja su pokazala da su masne kiseline neke od najvažnijih molekula za funkciju našeg mozga.

Kako one pomažu mozgu:

  • Olakšavaju komunikaciju između neurona
  • Podržavaju protok krvi u mozak
  • Štiti zdravlje ćelijske membrane
  • Pomažu u funkcionisanju neurotransmitera
  • Korisne za rast moždanog tkiva
  • Značajan utjecaj na pamćenje
  • Smanjuju rizik od neurodegenerativnih poremećaja

Zašto su mozgu potrebne omega-3 masne kiseline?

Tri omega-3 masne kiseline koje se nalaze u našoj hrani su alfa-linolenska kiselina (ALA), eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). I DHA i EPA kritične su za optimalno zdravlje mozga. DHA je najzastupljenija masna kiselina u mozgu, a posebno je važna u strukturi i funkciji živčanih ćelija. Ove masti određuju koliko će se naš mozak razvijati.

kako funkcioniše i koliko je očuvan. Razine ovih kiselina se prirodno smanjuju kako starimo, te one dosta zavise od vrste i količine masnih kiselina koje unosimo putem ishrane.

Zašto su omega-3 važne za trudnice?

Omega-3 masti su važne za razvoj mozga i očiju bebe dok je u maternici. Do šeste godine većina rasta mozga je završena, stoga je ključno da u ovom periodu osigurate da vaše dijete unosi dovoljno ovih kiselina. Istraživanja pokazuju da je veća konzumacija ribe korisna za djecu, te da poboljšava njihovu spoznaju. Još neke studije pokazuju da unos dovoljno omega-3 masti smanjuje probleme sa spavanjem i poboljšava rezultate IQ-a. One također štite od kognitivnog pada i demencije kasnije u životu.

Kako povećati unos omega-3 masnoća?

S obzirom na to da naše tijelo ne sadrži enzime za stvaranje omega-3 masnoća, jedini način da ih unosimo je uz pomoć ishrane. Omega-3 igraju vitalnu ulogu u zdraviju i komunikaciji ćelija našeg tijela, razvoju moždanog tkiva, kvalitetnijem snu i spoznaji. Važno je da ih unosimo putem ishrane kako bi pomogli našem tijelu.

Jedan od najboljih izvora omega-3 masnoća koje su korisne za mozak je tunjevina. Ovo je namirnica s mnoštvom prednosti za zdravlje, te može biti korisna u mršanju, izgradnji mišića i poboljšanju zdravlja srca i mozga. Body.ba vam preporučuje da odaberete ukusne Trend tuna proizvode kako biste povećali unos omega-3 masti kroz ishranu. Trend konzervisani riblji proizvodi su visokog kvaliteta po pristupačnim cijenama. Odličan su izvor minerala, vitamina, proteina i naravno zdravih masti. Pored toga, konzervisanu tunu je veoma lako pripremiti, a uz nekoliko sastojaka možete brzo pripremiti zdrav i ukusan obrok kako biste nahranili vaš mozak!

Poznato je da je riblje ulje odličan izvor omega-3 masnoća. Istraživanja pokazuju da ulja mogu pomoći trudnicama smanjujući rizik od prijevremenog poroda. Naravno, najbolje bi bilo da se posavjetujete s doktorom prije dodavanja ulja u ishranu. Sjemenke lana su također odličan izvor ovih masti, te su korisne za zatvor, suhi kašalj i optimizaciju hormonskog zdravlja

Chia sjemenke su korisne za zdravlje jetre, mišića, mršanje i zdravlje mozga, obzirom da su dobar izvor omega-3. Orasi, koji se smatraju superhranom, su izvor ALA kiselina, te su korisni za zdravlje srca, mozga i odlično su protuupalno sredstvo. Ovo su neke od namirnica uz koje prirodno možete povećati sadržaj omega-3 masti u mozgu kako biste iskusili sve prednosti!

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak