Ružina vodica: prirodni tonik za čišćenje lica

Raskošna ruža za njegu

Ruža je svima nama poznata ukrasna biljka koja se gaji po dvorištima i baštama ispred kuće. Porijeklom je iz Azije, gde su pronađeni njeni tragovi iz perioda od pre 5000 godina. Sorta Rosa damascena ima veoma bogat miris, te se upravo zbog toga uzgaja na veliko. Između ostalog kako bi se proizvodila ružina vodica. Ružina vodica je prirodno sredstvo za njegu kože čiji je blagotvoran utjecaj bio poznat još u doba drevnih civilizacija.

Egipatska kraljica Kleopatra bila je nadaleko poznata po ljepoti svoje kože, koju je njegovala između ostalog i ružinom vodicom. Primjena ružine vodice u današnje vrijeme najraširenija je u kozmetici i medicini. U mnogim zemljama koristi se i u kulinarstvu kao aromatični dodatak poslasticama.

Za čišćenje lica

Da biste dobili sredstvo za čišćenje lica pomešajte 250 ml ružine vode, dve kašičice glicerina i nekoliko kapi esencijalnog ulja ruže. Redovnom upotrebom smanjićete bore. Ako nanesete ružinu vodicu na lice i vrat pre šminkanja, šminka će duže trajati a koža imati prirodan sjaj. Vodicu koristite i za skidanje šminke.

Protiv opekotina i dezinfekciono sredstvo

Kada putujete tokom vrelog dana, ponesite ružinu vodicu i naprskajte je po delovima kože koji su izloženi suncu i to na svakih sat vremena. Tako ćete spriječiti nastanak opekotina od sunca.  Osim toga, poslužiće i kao dezinfekciono sredstvo, jer je ustanovljeno da može da uništi nekolicinu bakterija koje doprinose raznim poremećajima na koži.

Smanjuje podočnjake i crne krugove oko očiju

Redovnom upotrebom ružine vodice smanjićete tamne krugove oko očiju, ukloniti tragove umora i podmladiti taj dio kože. Uveče natopite vodicom pamučne tufere, stavite ih na oči i nastojte da mirujete. A oči će izgledati svježije.

Losion za ruke

Losion za njegu ruke napravite tako što ćete pomješati 3 kašike ružine vodice, 3 kašike glicerina, 3 kašike alkohola, po kašiku jabukovog sirćeta i soka od limuna i narandže. Sve dobro promućkajte u boci i koristite za njegu kože ruku.

Napravite vodicu za usta

Pomiešajte 100 ml vinskog sirćeta i oko 250 grama svježe ubranih mirisnih latica ruže. Nekoliko minuta ih mješajte, prekrijete i ostavite da odstoje dva dana na toplom mjestu. Potom mješavinu razblažite tako što ćete 1 kašiku pomešati sa 2 dl vode. Tečnost koristite za ispiranje usta.

Napravite masku za lice

Ubacite 8 latica u 3-4 kašike vode i ostavite da odstoji 2-3 sata. Potom zdrobite latice u vodi i dodajte 3 kašike meda. Dobro promiješajte i masku nanesite na lice i vrat. Držite 15-30 minuta, pa isperite hladnom vodom. Maska će umiriti kožu lica i ona će postati izrazito mekana.

Kupka

Ako u kadu ubacite ružine latice i u ovoj kupki ostanete barem 20 minuta, ne samo da ćete se opustiti, već će vam koža cijelog tijela poslije toga biti veoma glatka.

Podijeli članak